Гимназията по ядрена енергетика в Белене участва в международна научна конференция

Александра Димитрова и Радослав Коев от ПГЯЕ „Мария Кюри“ – Белене. Снимка – Интернет.

На 18 и 19 ноември 2021г. се провежда Международна научната конференция „Радиационната безопасност в съвременния свят”. Тя е  посветена на 150 годишнината от рождението на Ърнест Ръдърфорд и 100 годишнината от рождението на Андрей Сахаров.  Организатор на конференцията е   Националният военен университет „Васил Левски”.

На 18 ноември Александра Димитрова и Радослав Коев, десетокласници от ПГЯЕ „Мария Кюри” – Белене, са представили доклад на тема „Радиационна защита в случай на авария.” Те са получили похвали за участието си от модераторите на събитието: професор д.х.н. Михаил Харалампиев и доц. доктор Николай Долчинков.  Учениците от Белене са най-младите участници в научния форум, който се провежда в платформата Microsoft Teams.

Ръководител на цялостното представяне на Александра и Радослав  е инж. Мариана Кънчева Добранова – ст. учител теоретично обучение в ПГ.

В конференцията участват учени от университети  от 9 държави –  Латвия, Русия, Сърбия, Украйна, Румъния, Грузия, Узбекистан, Полша, от Военния университет, от Института за ядрени изследвания към БАН, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Тракийския университет – Стара Загора и СУ „Св. Климент Охридски“.

Днес, 19 ноември,  още един участник от Белене,   Милен Торториков –  възпитаник на ПГЯЕ „Мария Кюри” – Белене, а сега курсант в НВУ „Васил Левски” Велико Търново, ще представи  разработка на тема  „История и развитие на АЕЦ Белене”.  

Споделете:

Прочетете също

Новите 14 електробуса и зарядни станции за тях, вече са в Плевен

Новите електробуси. Снимка – пресцентър община Плевен. Нови 14 електробуса и също толкова зарядни станции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *