Гигантски 26 – килограмов тумор са отстранили хирурзи в плевенската УМБАЛ „Д-р Г. Странски“

УМБАЛ „Д-р Г.Странски“. Снимка – Интернет.

Гигантски тумор е отстранил екип от лекари в плевенската УМБАЛ „Д-р Г. Странски“. Изключително сложната и опасна операция е протекла над 5 часа.

След  поетапното отстранявана на тумора от коремната кухина на 57-годишен пациент, се е оказало на електронна везна, че образуванието тежи 26 кг. Екипът хирурзи – д-р Кирил Недялков, д-р Ивайло Пресолски и д-р Васил Димитров и анестезиолозите д-р Силвия Йолова и д-р Доцински извършват сложната процедура по изваждането на множество разнокалибрени формации туморна тъкан, представляваща гигантски ретроперитониален липосарком.

Сложна 5 часова операция са извършили екип от плевенски лекари. Снимка – Пресцентър.

Многодяловата маса, изхождала зад червата, ги  избутвала напред и нагоре, а всички коремни органи са били под диафрагмата на пациента в продължение на години. Притискани са големите кръвоносни съдове в корема, като аортата и долна празна вена, а пациентът е бил със сериозно затруднение в дишането и отоци по долните крайници. Основните сериозни оплаквания са с давност от поне 2 години, но не се знае точно от колко време туморът е бил там и е нараствал до тези гигантски размери, казват лекарите.

След преглед от д-р Илко Костурков – гастроентеролог в МБАЛ“ Иван Рилски“ Горна Оряховица, също възпитаник на Медицински университет – Плевен, пациентът по спешност е изпратен за операция в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“. 

„Никога през 40-годишната ми практика като хирург не съм виждал толкова голямо образувание, 10 кг и малко повече, да, но чак 26“, разказва хирургът – доайен д-р Ивайло Пресолски. Операцията е извършена миналата седмица, а пациентът се възстановява добре в отделението по „Колопроктология и Гнойно – септична хирургия“, след стабилизиране в КАРИЛ.

Пресцентър УМБАЛ „Д-р Г.Странски“ – Плевен

Споделете:

Прочетете също

До 20 000 лв. могат да получат хора с увреждания за стартиране на собствен бизнес

Снимка – Интернет Средствата се отпускат от Агенцията за хора с увреждания за покриване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.