Гергьовден в никополското село Дебово

Снимка – община Никопол.

На 6 май православната църква чества Деня на Свети великомъченик Георги Победоносец – един от най-почитаните светци и мъченик за Христовата вяра. Гергьовден е един от най-големите български празници, а  Светията е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. Така е и в община Никопол.

За християните 6 май е Гергьовден, а за мюсюлманите – Хъдърлез.  Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година.  Ето защо денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. „Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи“, смята народът. Щом вали в деня на Свети Георги, годината ще е плодородна.
В иконите Светията  се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей – затова се нарича и Свети Георги Победоносец.
Празникът се отбелязва във всички селища на община Никопол, но в село Дебово, този ден по отколешна традиция събира хората, за да празнуват заедно.                 В храм „ Св. Георги Победоносец”,  десетки жители и гости на селото присъстваха на празничната литургия, след което при стария свещен камък останал още от времето на татарите,  високо над селото се прави курбан и се четат молитви за здраве и плодородие. Върху каменната плоча е изобразен Светият дух, а под него символите на Исус Христос и надписа НИКА. Местните хора разказват, че неведнъж тук са ставали и чудеса – молитвите на събралото се множество довеждали облаци в синьото небе  и  над селото плисвал благодатен дъжд.  Дъждът е толкова необходим и сега за стопаните. Да вярваме, че чудото ще се сбъдне.

 Празникът  продължи до късно с обща трапеза в центъра на селото.

Пресцентър община Никопол.

Споделете:

Прочетете също

Коалиция от 35 спортни министри призовава МФ /Международните федерации/ да отстранят членове от Русия и Беларус

БЪЛГАРСКИЯТ МИНИСТЪР В ОСТАВКА – РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, НЕ Е ПОДПИСАЛ ПРИЗИВА НА ЕС СРЕЩУ РУСКИЯ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.