ГЕРБ-Плевен: РИК се готви да манипулира вота в област Плевен

Извънредна пресконференция на ГЕРБ-Плевен. Снимка – Плевен прес.

На извънредна пресконференция в 13.00 ч. на 18-ти юни, дадена пред журналисти в офиса на  ГЕРБ-Плевен, бяха изнесени данни за действия на РИК-Плевен, които са закононарушения според партия ГЕРБ.

Валери Лачовски, областен координатор на партията каза: „Ще ви дадем информация, която меко казано е силно притеснителна. Тази информация ни кара да се запитаме дали предстоящите избори ще бъдат честни и прозрачни.

Установихме, че в РИК – Плевен се готвят да манипулират вота в област Плевен. Председателката на РИК-Плевен Василка Митева е направила няколко заседания, в които са взети важни решения за съставите на СИК-овете в няколко общини. Заседания, в които не е имало кворум. Не са присъствали достатъчно членове от РИК, за да бъдат решенията легитимни. На всичкото отгоре, тъй като всички заседания на РИК се записват с камера, вкарват хора, които нямат място там – чужди хора, които дори гласуват решенията. Това са хора нечленове на РИК. Според нас това е много сериозна манипулация, дори престъпление.

Александър Николов, който е юрист и част от листата на ГЕРБ за предстоящите избори, допълни: „От видеозаписа, който виждате и който ще предоставим на всеки един от вас, е наличие на сериозно нарушение на Изборния кодекс. По-притеснителното е, че стореното от РИК – Плевен, осъществява състава на престъпление. Имам предвид съставянето на документи с невярно съдържание. Във видеозапис от заседание на РИК на 11-ти юни отчетливо се наблюдава отсъствието на голяма част от членовете на РИК.  Това са Ярослав Димитров /ГЕРБ, б.а./, Юлия Петровска /БСП, б.а./ и Николина Добрева /ИТН, б.а./.На тяхно място са вкарани технически лица, които нямат право да участват в заседанията на РИК. Още по-малко имат право да гласуват.

На мястото на г-жа Юлия Петровска и Николина Добрева са вкарани въпросните две технически лица – дами, а г-н Ярослав Димитров е написано, че е участвал в събранието, видно от протокола на РИК, който е гласувал „за”. Това може да се установи по много начини. Ние ще сезираме съответните компетентни органи, които да си свършат работата по този въпрос.

С това нарушаваме разпоредбите на Изборния кодекс и чл. 70, в който се казва какъв е кворума. Такъв кворум не е съществувал към провеждането на събранието от 11 и 12 юни. От юридическа гледна точка осъществява състава на престъплението „документи с невярно съдържание” по чл. 308 от НК, както и по чл. 316 също от НК. Това е един много лош сигнал от новата коалиция и ние сме взели мерки в тази насока. Ще сезираме ЦИК и всички компетентни органи да удостоверят фактите, които сме изложили”.

Протокол от заседание на РИК-Плевен, койт бе предоставен на журналистите. Снимка – Плевен прес.

Беше съобщено още, че има видеозаписи от заседанията на РИК-Плевен  на 11 и 13 юни, но няма такъв от 12 юни. Другото смушаващо според ГЕРБ са заседания в петък, събота и неделя с по 1 точка в дневния ред. И най-вече гласуване от страна на техническите лица.

След приключване на извънредната пресконференция потърсихме мнението на областните координатори на БСП и ИТН, чиито представители са били отсъствали. Ето какво казаха:

Свилен Атанасов /БСП за България/: „От вас чувам за това нещо. Би трябвало да бъде коментирано от председателката на РИК, г-жа Василка Митева”.

Радостин Василев /ИТН/: “От вас чувам за тази пресконференция. Но г-жа Василка Митева е адвокат по наказателно право. Вие как си представяте, че може да има такова нещо ?!”

Потърсихме за коментар председателката на РИК – Плевен, Василка Митева, за да разберем има ли внесен сигнал от ГЕРБ в РИК. Оказа се, че до момента на нашето обаждане – такъв няма. Що се отнася до конкретните обвинения на ГЕРБ за умишлени действия и закононарушения от страна на Комисията, г-жа Митева беше лаконична: „Изумена съм от това, което ми казвате. Изумена съм от цитираните обвинения. Тъй като няма внесен сигнал в РИК – Плевен все още, не мога да коментирам каквото и да било. Но категорично заявявам, че на 11 юни кворум е имало. И той е бил от законоустановения минимален брой – 7 човека. За всичко останало, мога да се произнеса когато се запозная с конкретните обвинения към нас, от страна на ГЕРБ. Следващата седмица РИК ще даде пресконференция за подготовката по изборите на 11 юли, както и по всички интересуващи ви въпроси, включително и този.”

Как ще се развият нещата от тук нататък – оставаме в очакване и своевременно ще информираме аудиторията на „Плевен прес”.

Прочетете също

Кулинарен фестивал „Пълнената чушка – най - вкусната левченска традиция“ 2021 г

Кулинарен фестивал „Пълнената чушка – най – вкусната левченска традиция“ 2021 г

Община Левски – Снимка “Плевен прес”. Община Левски  и НЧ „Георги Парцалев – 1901” организират …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *