Начало | Новини | ГЕРБ: Неправилно направен бюджет по отношение на приходи и разходи

ГЕРБ: Неправилно направен бюджет по отношение на приходи и разходи

Пресконференция на ПП ГЕРБ. Отляво на дясно: Валентина Вълчанова, Петя Василева, Владислав Монов, Йордан Грижов. Снимка – Плевен прес.

Ден след извънредната сесия на ОбС, провела се на 13-ти януари т.г., от ГЕРБ дадоха пресконференция за журналисти, на която обясниха причините, поради които не са подкрепили “Бюджет 2020” на община Плевен. Основният аргумент за липсата на подкрепа е заради инвестиционната програма, културният календар и отсъствието на аргументи от страна на администрацията за заложените в тях проекти.

От ГЕРБ са проявили инициатива за предварително запознаване с материалите по инвестиционната програма, но такива не са им били предоставени. Според Валентина Вълчанова това е пречка да се преценят приоритетите в заложените предложения. Тя заяви още: “Поискахме КСС-та /количествено – стойностните сметки – б.а./ на обектите, за да видим кое е по-приоритетно, кое може да се замени с друго. Много от обектите нямат КСС-та и няма как да кажем коя улица е по-приоритетна от друга, защото става въпрос за конкретни цифри.

Например тротоар на ул. „Климент Охридски” трябвало да бъде направен за 60 хил. лв. Това е тротоар, който е не повече от 10 м, а са заложени 60 хил. лв. Искахме да видим КСС-то на тази улица, защото това са страшно много пари за 10 м. Или ул. „Христо Ясенов” – започна като текущ ремонт, който после преминава в основен, което е недопустимо”

Владислав Монов информира, че предложенията, които са направени от групата на БСП за безплатни детски градини, средства за първо дете и 60 хил. лв. за спортните клубове, са некоректни и добави: “Да напомня на колегите, че изборите свършиха. Тези предложения са чист популизъм. Те не казват откъде ще се вземат тези пари. Те направиха тези предложения защото знаеха, че бюджетът няма да бъде подкрепен. Ние не сме гласували предложенията на БСП.  Не може така без да се обосновеш, без да е минало през комисии – да искаш безплатни детски градини. Бойко Тодоров е зам. председател на Комисията по спорта, но в комисията не го е предложил.  Целта беше друга – спортните клубове да се обърнат срещу нас и да кажат “Ето, от БСП предлагат това нещо  а вие не сте съгласни”.

Петя Василева добави следните аргументи: “Бюджеъта не е направен правилно по отношение на приходи и разходи. Стана ясно, че общината не може да печели и оптимизира приходите от определени дейности. Става въпрос за ОП „Акварел”, за медийния център, за паяка . И в трите пункта г-н Спартански каза, че общината няма за цел да печели от тези дейности. Но ако искаме да направим по-големи разходи, трябва да се оптимизират приходите. Или да се повишат данъците , или да се повиши тяхната събираемост, или да се прецизира и оптимизира дейността на различните общински предприятия и различните сектори на администрацията.

Нямаме яснота по отношение на това как се прави инвестиционната програма и как се прави културният календар. Ние получаваме наготово инвестиционна програма и културен календар и трябва да работим върху тях. Не знаем какво лежи зад тях. Беше казано в инвестиционната програма, че това са най-приоритетните обекти, ама защо – не е ясно. И по отношение на културния календар се били изказали директори на културните институти или техни представители, но от комисията по култура никога не сме канени на тези обсъждания. Аз не мога да следя всеки ден какво излиза на сайта на общината и кога г-жа Григорова ще реши да свика този консултативен съвет. Толкова ли е трудно да се покани комисията по култура като слушатели ? Ние нямаме правото да гласуваме и изразяваме мнение там, но като слушатели да знаем какво мислят хората.”

Становището на общинските съветници от ГЕРБ е, че единствено те са направили изказвания и коментари върху бюджета по време на сесията. Както и че ще информират медиите за следващите си стъпки по отношение на неговото оптимизиране и приемането му на някое от следващите заседания на ОбС.

Прочетете също

От Националния щаб ще проверяват кооперативни пазари из страната

Снимка от Интернет Днес представители на Националния оперативен щаб в лицето на проф. Тодор Кантарджиев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *