Георг Спартански: Не разчитам на политическо търгашество, а на честта и достойнството на плевналии

Пресконференция на ИК за издигане кандидатурата на Георг Спартански. Снимка – БТА Плевен.

Инициативният комитет издигнал кандидатурата на Георг Спартански за кмет, както и той самият, дадоха пресконференция днес, 29-ти октомври в пресклуба на БТА – Плевен. Те дадоха информация за протеклите избори, постигнатите резултати и предстоящия балотаж.

„Плевен прес“ зададе на Георг Спартански и председателят на ИК Любомир Иванов, същите въпроси, които бяха зададени и на техните опоненти от ГЕРБ. Ето какво каза Георг Спартански:

Най-напред искам горещо да благодаря на всички плевенчани излезли на 27-ми октомври да упражнят правото си на глас. Защото това е активната гражданска позиция. Особено много благодаря и съм признателен на онези плевналии, които ме подкрепиха на първи тур в протеклите избори. Резултатът от техния вот показва само едно: плевенчани са горди хора и не коленичат, нито лазят, за да получат нечие благоволение. Резултатите от първия тур показват, че Плевен не се продава и не се купува. Твърдо вярвам, че хората от Плевен ще запазят своята чест и достойнство, така както са го правили през всичките години от многовековната история на града.

Бих казал на всички: Не си продавайте гласа. Нека тези, които раздават пари, за които не са се изпотили през живота си и не са ги изкарвали с труд и честност, а с далавери – нека ги загубят. За да разберат, че има неща, които с пари не се купуват.

Аз встъпвам с оптимизъм във втория тур. Независимо, че избрах по-трудния път, да бъда издигнат от инициативен комитет, а не от партия, което би ми спестило много проблеми, аз вярвам в успешния край. Достатъчно е да спомена факта, че за три дни хората от Инициативния комитет събраха 4 000 подписа, при изискуеми 2 500.

И още един факт. В проучването на „Алфа рисърч“ оповестено след изборния ден се вижда, че за мен са гласували 11 % от симпатизантите на ГЕРБ, 14 % от симпатизантите на БСП, 10 % – от ВМРО и 23 % от други партии и формации. За г-н Петров далите своя глас са 67 % от ГЕРБ и 4 % от БСП, т.е. имаме изцяло партиен вот при него.

Както съм казвал и друг път – изборите са интелектуално предизвикателство, а не бабаитско състезание. За съжаление често се преминава границата между почтеността и политическия бандитизъм. Станахме свидетели на това и по време на тези избори.

Колкото до въпроса за новия Общински съвет и работата ми с него, ако бъда избран за кмет, ще кажа, че той е отражение на общата национална картина. В него има голяма пъстрота, но малко вяра. Защото политиците трябва да казват това, което мислят и да правят това, което казват. В един ОбС трябва да има пъстрота във възгледите и многообразие в платформите. Надявам се това да бъде и тук.

Когато ме избраха за кмет през 2015 година, за мен гласуваха 17 589 души. Сега са гласували 18 560, т.е. 900 човека повече. Макар и неголяма, цифрата показва, че за тези четири години работа, хората са дали своята оценка и са я показали в гласуването.

На журналистически въпрос ще потърси ли съдебна отговорност от медии, които публикуваха компромати по негов адрес, Спартански отговори, че не желае това. Не би искал да им прави по този начин реклама и най-вече не желае да слиза в тинята, с която го заливат тези издания. Черният пи ар никога никому не е бил полезен, така ще бъде и сега.

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.