Георг Спартански: „Нашите деди са показали как се брани национална идея и как се воюва за нейното осъществяване“

Тържествено слово на Георг Спартански – кмет на Плевен. 6-ти септември 2021г. Снимка – „Плевен прес“.

Кметът на Плевен Георг Спартански поздрави плевенчани по повод деня на Съединението – 6-ти септември. В своето слово, на тържеството пред паметника на Четвърти пехотен полк, той каза:

„Има дати, които трасират пътя на държавата за десетилетия напред. Такава дата е 6-ти септември 1885г. денят на Съединението на двете части на България – Княжество България и Източна Румелия. Акт, който показва непоколебимата воля на народа ни да живее в обединена държава. Без да чака великата мъдрост на тези, които ръководят държавата по онова време. Без да пита никого от великите сили и от никого не чака да одобри този акт. Тогава българите са имали една велика обединителна национална цел. България да бъде единна, независима, свободна и всички българи да живеят в нейните граници. В преследване на този национален идеал България провежда в началото на 20-ти век няколко войни. Това, което българските войници постигат на бойното поле, лекомислено от управляващи върхушки е проиграно на дипломатическата маса. Това не отменя гордостта ни, че нашите деди са показали как се брани национална идея и как се воюва за нейното осъществяване. Не е умен този народ, който не чете уроците на своята история.

Задължително е в дни като днешния, когато се бием с юмруци в гърдите, че сме горди българи да си дадем сметка, че гордостта трябва да е постоянно чувство. Но то трябва да стъпва на обективни реалности.

Какви са реалностите на днешния ден? От април до тази есен ще проведем три пъти парламентарни избори. Това говори за всичко друго, но не и за съединение, не за обединение и не за единение. Българският народ е тежко разделен, от тези които трябва да градят мостове, а не да ги взривяват. Ние не създава мрежи на партньорства, ние създаваме нови и нови партии. Всяка нова претендира, че ще спаси Отечеството. Всички виждаме резултатите от тези нови и нови усилия.

Крайно време е, в името на предците ни и на такива светли дати, да си спомним защо се бориха и загиваха нашите герои. Крайно време е, тези от които зависят съдбините на държавата – нашите политици, да станат държавници. Защото политик не трябва да бъде синоним на личен и партиен егоизъм, а на мисъл за държавата.

Всички да се впрегнем заедно, всеки от своята позиция и да изтеглим каруцата от блатото.

Не можем да си позволим да се мразим и да се ненавиждаме. Пред нас са тежки предизвикателства – здравна, политическа, икономическа, финансова и духовна криза. Емигрантска криза чука на вратата.

Затова моят призив, за пореден път на такава светла дата каквато е Съединението, е да спрем с партийните ежби, да си протегнем ръка, да намерим своя нов национален идеал в новите политически, икономически и световни реалности, и да работим скромно за неговото осъществяване.

Стамболов е казал, че съединението прави силата, а силата дава независимост. Нека да бъдем независими в своите вътрешни и външни политически решения и да накараме другите с уважение да се съгласяват с нашите аргументи. Само тогава ще бъдем горди българи и тогава ще бъдем достойни за заветите на нашите предци.

Нека да ни е честит празникът! Бог да пази България!“

Споделете:

Прочетете също

„Забавно лято” в плевенското село Асеновци

Снимка – НЧ „Съзнание – 1894“ с. Асеновци На 4 юли са стартирали летните занимания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.