Георг Спартански за 22 септември: В историята всяко събитие има своята логика

Георг Спартански – кмет на община Плевен. Снимка – „Плевен прес“.

По повод 22 септември – Денят на независимостта кметът на община Плевен Георг Спартански произнесе слово, с което поздрави своите съграждани и отбеляза значимостта на 22 септември – Денят на независимостта: „Това е една дата, която не е по-малка по значение от две други, които я предхождат в следосвобожденския период. В историята всяко събитие има своята логика.

Датата 22 септември е датата, на която по дипломатически път ние постигаме юридическата формална независимост на България и от княжество тя се преобразува и титулува, като царство с първи цар. Тази дата е важна, защото на нея ние се връщаме формално и юридически на картата на независимите  свободни държави на нова Европа в началото на XX век.

Век, който е белязан с бурни и за съжаление много кървави събития, в които България е пряк участник. След тях, България понася тежки национални загуби. Казвам всичко това, за да отдадем поклон към силата на българската дипломация в този период.

Въпреки волята и нежеланието на великите сили с изключение на тогавашна Великобритания, ние постигаме съединението на Северна България и южната част на страната.

22 септември е юридически и дипломатически финал на една поредица от усилия на българската дипломация, съгласувана стъпка след получаването на благоволението на руския цар, след получаването на благоволението на Великобритания, със съгласието на тогавашната Австро-Унгарска империя, която в същите тези дни анексира Босна и Херцеговина.

Това, че сме се съгласували с великите сили не прави дипломатическият акт по – малозначителен, защото след него младата българска държава е освободена от политическото подчинение.

Тази дата е една от най – значимите три дати в следосвобожденския период. Няма да бъдем истински българи и истински политици, ако ние не разглеждаме тази дата в светлината и на последвалите събития. Това са Балканската война, Междусъюзническата война, първата национална катастрофа след Първата световна война и Втората световна война. Принудени сме да плащаме кървав многохиляден данък, който се изразява в стотици хиляди човешки жертви. Не постигаме нашият национален идеал за обединение на всички българи върху своята етническа територия.

Днес, отново сме изправени пред тежки въпроси. Въпроси свързани с нашата държавност, с нашето място в Европа. Силата и отговорността на политическите ръководства на държавата ще определят съдбата ни за десетилетия напред.

На 2 октомври пред българския народ отново има избор. Да изберем наши представители за четвърти път през последната година и половина, които да преведат страната през тежките месеци, които предстоят.

Тук е момента да кажа, че аз нямам самочувствието да бъда национален политик, но имам пълното право и цялото самочувствие, като представител на гражданите на Плевен и плевенска община, да призова нашите кандидат-депутати – нека тези от вас, които попаднат в управлението по волята на българския народ, да не се водите само по акъла на своите лидери. Да покажате сами своите лидерски качества, да имате ясни идеи за развитието на Плевен, на общината, на областта и България. Да налагате своите идеи в Народното събрание и да работите преди всичко за обединението на българския народ. Да търсите национално съгласие, протегна ръка, загърбване на политическия егоизъм и партизански страсти в името на народа.

Направете така, че да бъдете лидери, но не по силата на партийни гласувания, а по волята на българския народ. Нека Бог да пази България“.

Споделете:

Прочетете също

Община Червен бряг стартира прием на заявления за услугата „Топъл обяд“

Снимка – интернет. Процедурата „Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.