Георги Николов от плевенското село Вълчитрън: Защо ме лишават от руска телевизия ?

АЗ СЪМ ЧОВЕК НА СВЕТА. НЕ СЪМ НА АМЕРИКА, НЕ СЪМ НА РУСИЯ, ИСКАМ ДА ГЛЕДАМ ВСИЧКО.

Георги Николов. Снимка – интернет.

Георги Николов от село Вълчитрън се обади в редакцията с гневен въпрос „Защо ми е спрян руския канал ?” Николов е познато име на широката публика със своята гражданска непримиримост към злоупотреби в животновъдството, тъй като самият той е фермер от 26 години. През 2011 година стана известен с екстравагантната си покана към новоназначения изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов да поработи един ден в кравефермата му. И Симеонов е работил.

Георги Николов каза, че е абонат на Опти Спринт и като такъв е попитал защо са му спрени руските канали ? От там са отговорили, че е по искане на ЕС. За което Николов задава въпроса „Защо ЕС ще ме лишава от правото ми да гледам всички телевизии, в т.ч. и руски ?. Аз съм човек на света, не съм на Америка, нито на Русия. За какви граждански права говорим тогава?”.

От „Плевен прес” също потърсихме кабелният оператор Опти Спринт. От там ни отговориха, че са спрени само програмите на RT/Russia Today/ и дъщерните ѝ канали. В пакета на Опти Спрнт обаче, могат да се гледат всички останали руски програми и канали. В т.ч. „Охота и рыбалка”/”Лов и риболов”/, „Детский мир” /”Детски свят”/, музикалните програми и др.

Припомняме, че през м. март 2022 година Европейският съюз отне лицензите на руският телевизионен канал „Русия днес“ (RT/Russia Today) и на информационната агенция „Спутник“ и забрани на операторите на територията си да ги излъчват. Мярката, която влезе в сила, е част от пакета санкции на ЕС срещу Русия заради инвазията в Украйна.

Въз основа на това СЕМ /Съвет за електронни медии/ веднага взе решение за временно спиране на руските канали. Решението е изпратено до КРС /Комисия за регулиране на съобщенията/ за предприемане на съответните действия. Въз основа на това кабелните и мобилни оператори премахват от пакетите си посочените канали.

През м. май обаче СЕМ взима още едно решение. Да прави занапред пълен мониторинг на отразяването на военната инвазия на Русия в Украйна във всички телевизии и радиостанции. Този мониторинг ще включва профила на канените в медиите гости, както и съдържанието на изразяваните от тях становища. Това съобщава на своята фейсбук страница новият член на СЕМ от парламентарната квота – Симона Велева.

До сега подобно наблюдение по повод войната в Украйна е правено само през първите 20 дни от конфликта, но само по отношение на обществените БНТ и БНР. Сега регулаторът ще включи всички останали електронни медии.

Дали това обаче е нарушаване на гражданските права, за които говори г-н Николов, не можем да отговорим. Въпрос на политика – европейска и българска.

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.