Начало | Култура | Гена Димитрова – почетена във Виена, забравена в Беглеж

Гена Димитрова – почетена във Виена, забравена в Беглеж

Гена Димитрова. Снимка – интернет.

На 14-ти декември в 11.00 ч. върху сградата на улица Mühlgasse“ 22 във Виена, ще бъде тържествено открита възпоменателна плоча на Гена Димитрова. Във въпросната сграда е бил апартамента на певицата, в който е прекарвала голяма част от живота си, посрещала е именити гости и своите ученици.

А какво става с родния ѝ дом в плевенското село Беглеж ?

Общинските съветници от мандат 2015 – 2019 год. не одобриха едни 20 хиляди лева за родната къща на Гена Димитрова в с. Беглеж, за да се направи в нея експозиция в памет на великата певица. Аргументи се намериха – това е „работа на Министерството на културата” и „няма пари”. Сложи се една паметна плоча, която се превърна в мероприятие на ГЕРБ. Подобни „инициативи” са патент и на БСП, и на СДС, и на всички партии. Няма по-грозно и опасно нещо от политизирането на културни и национални ценности. А точно това става в България. И в Плевен. За което вината не е само в политиците ни, но това е тема за друг разговор.

А що се отнася до липсата на средства, аргументът е удобен за всички, които като чуят за култура и се хващат за ……. знаете за какво. В тази държава единствената „култура” станаха стадионите. За тях винаги има пари. Нямам спомен Борисов да е дал пари и рязал ленти за нова библиотека или опера например.

В Плевен през 2019 година за футбол и съпътстващи го дейности се заделиха от бюджета 540 000 лева. За култура – 380 000 лева ! И това със съдействието на така наречената Постоянна комисия по култура към ОбС ! И оглушителното мълчание на плевенските дейци на културата !

И за сведение на новоизбраните общински съветници: Бюджетът на Виенската опера надхвърля бюджета на цялата австрийска армия и на военното министерство в тази наистина културна европейска страна. А ние, в родината на Орфей, Борис Христов, Гена Димитрова, Ана Томова – Синтова , Николай Гяуров и Елена Николай, можем само да въздишаме…

Прочетете също

На 28-ми октомври се ражда майсторът на любовната лирика Евтим Евтимов

Евтим Евтимов е роден на днешния ден през 1933 година в Петрич. През 1952 г. …

Един коментар

  1. културен

    Евала за написаното. Къде са ви интелектуалците в Плевен що мълчат като риби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *