Галя Почева: „Апелирам към родителите да спазват противоепидемичните мерки“

Галя Почева – директор на Детска градина „Щастливо детство“ гр.Тръстеник, община Долна Митрополия. Снимка – „Плевен прес“.

На прага на новата учебна година каква е готовността за посрещане на децата и какви са очакванията на персонала, попитахме Галя Почева – директор на Детска градина „Щастливо детство“ в гр.Тръстеник, община Долна Митрополия.

Г-жо Почева, какви са нагласите на родителите, готови ли са да доведат децата си в детската градина?

Родителите са готови да си пуснат децата на детска градина.  В момента имаме 123 деца, на възраст от 2 до 6 години и половина. Тази пролет изпратихме 28 деца за първи клас. Имаме повече от 20 новозаписани деца и това продължава. Току-що записахме ново дете.

Детската градина готова ли е за новата учебна година?

Персоналът е готов да започне учебната година. Нямаме болни сред персонала. През двете години почти 80% от  нас преболедувахме, но деца не сме имали болни. Имаме ваксинирани от педагогическия и непедагогическия персонал, за останалите ръководството на детската градина работи по мотивирането.

Две седмици бяхме във ваканция за основно почистване. Вече сме снабдени с всички необходими дезинфекционни материали. Подадохме заявка в община Долна Митрополия и за 13 устройства за пречистване на въздуха – толкова са помещенията,  които ползваме. Очакваме тези дни да ги получим.

Сега сме подготвени, според инструкцията на РЗИ, за работа. Оборудвани сме,  заредени сме с всичко необходимо – калци, ръкавици, дозатори и дезинфектанти, разтвори за дезинфекция. Децата се приемат и изпращат от различни входове. Това се случва с лекота при хубавото  време. Как ще ползваме няколко входа, когато стане студено все още нямаме яснота. Да отворим всички входове, означава да не можем да отоплим добре помещенията. По този въпрос имам известно безпокойство. Надявам се да намеря решение на казуса.

Инструкции за посещение на детска градина „Щастливо детство“ гр.Тръстеник родителите получават на открито. Снимка – „Плевен прес“.

Какво Ви притеснява за новата учебна година?

Не съм притеснена за новата учебна година. Имаме опита и можем да преминем с лекота на дистанционно обучение с тези родители, които имат устройства. Ние ще продължим да осъществяваме това взаимодействие, за да  подкрепяме и  децата и техните родители. Всички дейности са така подбрани и адаптирани, че да могат да се изпълняват от родителите в домашна обстановка.

Как  точно се случва дистанционното обучение на деца от детска градина?

В детската градина дистанционно обучение може да се извърши единствено с активното участие на родителите. Ние две учебни години вече работим по този начин в затворени фейсбук групи. Всички занимания от седмичната програма на съответната група се провеждат и се спазват. В реално време съответната учителка провежда заниманията, така както го прави в градината. Дава задачи, чрез демонстрация, на децата и те ги изпълняват. Има задачи, които родителите изтеглят от специален масив, децата работят по тях и след това майките снимат резултатите и ги качват в групата. След заниманието всеки родител качва информация как се е чувствало детето, как се е справило, как е протекло заниманието. Родителите без устройства получават разпечатани на хартия задачите за децата. Проблеми има след това. След като се завърнат в градината имаме един период на адаптация – децата са забравили да работят в групи и подгрупи, забравили са част от навиците, отново се учат да си взаимодействат. Нарушен е и режимът им. Хубавото е, че на тази възраст бързо се адаптират.

Какви са очакванията Ви и таите ли някакви надежди?

Сега се надявам децата да са здрави. Апелирам към родителите да са дисциплинирани, да спазват противоепидемичните мерки. Да спазват дистанцията, когато идват да доведат и да приберат детето си, да се изчакват на определените места. Да не събират децата си в почивните и празничните дни. Да вземат мерки за собственото си здраве, за да не стават децата преносители на зараза.

Риск съществува и всички заедно трябва да положим усилия да го преодолеем.

Споделете:

Прочетете също

Спортната зала в Плевен – факти и политика

17 МИЛИОНА ЛЕВА СА В БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА Колаж – Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.