Габрово показа как се прави празник на града

gg 1 jpg

От 16-ти до 19-ти май Габрово е във вихъра на майските си праздници. 16-ти май е денят на изложбите. 17-ти май е Денят на Габрово. Започнал с молебен за блогополучие, минал през протоколните ритуали и пълен с оригинални инициативи като тематични ателиета за деца и възрастни, “Влез в театъра“–

специализирана обиколка на театъра, в която публиката може да разгледа ДТ „Рачо Стоянов”, да се запознае с актьори, служби и да се качи на сцената, церемония “Дарования и постижения”, Празник на щирника.

Кулминацията е на 18-ти май – Денят на карнавала. Зрелищно фойерверк шоу на световно ниво. 20 гигантски фигури на движещи се платформи. Дръзка политическа сатира. Над 2 000 участника в двучасовото карнавално шествие. За пореден път Габрово доказа, че е столица на хумора и сатирата с грандиозното си издание на емблематичния карнавал. Над

40 000 души от цялата страна се събраха в града, за да се насладят на шествието, изпълнено с остроумни скечове, колоритни костюми и заразяваща енергия.  

Тази година карнавалът се проведе под мотото “Make Карнавал, Not War”. Той е не просто забавление, а и остроумна форма на обществена критика, която ни кара да се замислим и да се посмеем на себе си.

Забележителното е, че майските празници и особено карнавалът на хумора и сатирата, се подготвят минимум година преди провеждането им. В концепцията и идейния замисъл на празниците активно участват творческите гилдии в Габрово – художници, музиканти, писатели, артисти, хореографи, архитекти, журналисти.

Любопитното е, че габровлии са помислили и за денят след карнавала – 19 май. Тогава е “следкарнавалната гюрултия по етърски” и други остроумни забавления за деца и възрастни. Вероятно, за да бъде плавен прехода от емоцията и радостта, към уморителното ежедневие.

Габрово е град по-малък от Плевен. Но явно по-силен в идеите и креативността по отношение на празниците и тяхната философия.

ggg 2 jpg

ggg 6 jpg

gg 3 jpg

ggg 5

kotka jpg

Повече може да видите тук https://carnival.gabrovo.bg/bg/nachalo/.

Споделете:

Прочетете също

YLICI

12 плевенски улици ще бъдат измити днес. Вижте кои.

Графикът за 24 юни /понеделник/ на ДЗЗД АСА КЛИЙНИНГ – изпълнител на дейността „Поддържане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *