В 4.00 часа в полунощ върнете стрелките на часовника с 1 час назад

часовници 2
Снимка – интернет.

Тази нощ ще спим с 1 час повече. Причината – започва зимното часово време, при което връщаме стрелките на часовника с 1 час назад. В 4.00 ч. в полунощ трябва да върнем стрелките на 3.00 часа. И да продължим съня си, ако това е възможно. Иначе мнозина от нас сверяват часовниците си през деня, когато това им е възможно.

По план тази година трябваше да изместим за последен път стрелките, а държавите членки на ЕС да решат дали да минат изцяло към лятно или зимно време. Преговорите обаче зациклиха. Към момента темата е замразена, защото държавите в ЕС не могат да се договорят помежду си

Същевременно изследване сред жителите на Стария континент показва, че 84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година. Някои държави от ЕС предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

В България специалисти по психиатрия предлагат страната да заложи на зимното часово време. Аргументите за това са природо съобразният живот, който нацията е водила през съществуването си. Празнично – обредният календар на българите също се опира на сезоните, които са ясно дефинирани в народното ни творчество.

Местенето на стрелките през шест месеца влияе на здравето на милиони българи, според някои здравни специалисти. Проучванията по света показват, че с над 50 % нарастват инфарктите, инсултите, както и трудовите злополуки на работното място след смяната. При самата смяна се нарушава основният биологичен пейсмейкър или така наречения циркаден ритъм на организма. Това е особено опасно за хора, които страдат от хронични заболявания. В най-рисковата група влизат хората с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, защото при тях обикновено терапията е постоянна, а лекарства се приемат по три пъти на ден.

Разбира се, не са малко и българите, на които смяната на часовото време не влияе на здравния им тонус. Техните организми са високо адаптивни и бързо приемат часовата разлика.

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Един коментар

  1. Гражданин

    А не може ли да стане като с ваксините – всеки сам да си преценя дали да смени часа или не ? Аз например се чувствам дискриминиран че искат да ме карат да спя един час повече..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *