В 377 избирателни секции ще се гласува в плевенска област за “Евроизбори 2019”

eu elections 2019

В плевенска област ще бъдат осигурени 377 избирателни секции за желаещите да гласуват на 26 май 2019 год. за избор на 17 български евродепутати. Най-голям брой секции ще има в община Плевен – 163, следвани от община Червен бряг – 39 и община Долна Митрополия – 33. Най-малък брой избирателни секции ще има в общините Пордим и Искър – по 10. В останалите общини от плевенска област техният брой е както следва: Левски – 31, Долни Дъбник – 21, Гулянци – 20, Кнежа и Никопол – 17, Белене – 16.

Как отделните общини отразяват в интернет предстоящите избори ? За целта направихме бърз преглед на техните интернет страници, където открихме следните любопитни факти.

Кметицата на община Левски първа е издала заповед за броя на изборните секции в общината. Нейната заповед е от 23.03.2019 г. Последен със заповед за броя на секциите е кметът на община Искър – 05.04.2019 год. Това е последният срок, който ЦИК е определила като задължение на кметовете да образуват със заповед броя на избирателните секции на територията на общината и да изпратят заповедта си в ТЗ на ГРАО по места.

В интернет страниците на всички общини има позиционирана секция “Избори” или “Европейски избори 2019”, откъдето потребителите могат да черпят информация. Изключение прави община Долни Дъбник, където няма подобна секция, а информация за предстоящите евро избори може да се черпи от секция “Последни новини”.

Две общини – Искър и Кнежа, са качили на своите страници и хронограмата на ЦИК, откъдето всеки потребител може да направи справка за сроковете относно регистрации, списъци, решения и др.

В интернет страницата на община Плевен има секция “Избори за Европейски парламент 2019”, но вътре не открихме заповед на кмета, с която се определя броя на секциите в общината. Има съобщение с подробни указания за срокове, списъци, заявления и справки. В момента на нашата справка се оказа, че не работи и интернет страницата на ГД “ГРАО”, чиито адрес /www.grao.bg/electons/ е публикуван във въпросното съобщение.

За желаещите да следят указанията на ЦИК във връзка с евроизборите могат да правят това на адрес https://www.cik.bg/, където е публикувана и холограмата по дати и срокове.Прочетете също

„Реконструкция на открит отводнителен канал в с. Брест”

Изграждат отводнителния канал в с. Брест

Започва четвърти етап от довършването на инфраструктурен проект в община Гулянци „Реконструкция на открит отводнителен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *