Начало | Култура | В Червен бряг – култура и стенописи – зад стени

В Червен бряг – култура и стенописи – зад стени

Стенопис. Автор – проф. Пламен Вълчев.

Стените са от гипсокартон. И покриват стенописите на проф. Пламен Вълчев, правени през 1987/8 година по случай 20-годишнината на тогавашното ЦНСМ „Боряна”.

Уникални като техника и художествена стойност. Само че 30 години никой не е защитил тази уникалност с действия. Да я защити като културна ценност за града и неговата памет. За бъдещите поколения. Да я защити с документи и статут.

Никой – нито директори, нито отдели „Култура” /ако има такива/, нито институции.

От 15 години стенописите са скрити зад гипсокартон от наематели на помещението. Никой не е реагирал. После то е продадено, без да се включи в договорите за продажба клауза за стенописите. Сега собственикът, Банка ДСК, прави ремонт и се вдигна шум заради реалната опасност съвсем да се повредят стенописите. Слава Богу, че ръководството на тази банка е добронамерено и ще ги запази, макар и скрити зад гипсокартон.

Безхаберието на институции и управа разгневи местните творци, някои от тях живата история на „Боряна”. Фейсбук разпространи случката. Включиха се граждани, местната телевизия, учители, журналисти. Само местната културна администрация мълчи. Вероятно смята, че това е проблем на частни субекти.

Вероятно не знае, че една държава, един град се градят върху основи, които се наричат „култура”. Вероятно не са чували за тези стенописи и авторът им. А още по-малко за Дмитрий Лихачов. Който казва, че „Запазването на културната среда е не по-малко важно от опазването на обкръжаващата природа”.

Затова в Червен бряг има боклуци – битови и радиоактивни. Затова има емиграция. Затова има безработица и безпътица. Затова има панаирджийска цигания. Защото няма култура. Култура на вкуса, на ума, на познанието. Липсва ли това – липсва и държавническата култура на управление. Нещата се свързани. И естественият завършек от липсата на духовност е това –  стенописи и култура да стоят зад стени от гипсокартон.

Едно време са вграждали сянка на жена в строежа, за да е здрав. В Червен бряг са вградили зад гипсокартони уникални стенописи. Може това да направи културата в този град здрава, ако се вярва на легендите.

За предпочитане обаче е да вярваме на Джордж Оруел: „Невежеството е сила”

Прочетете също

На 24 ноември загива Катя Попова

Катя Попова. Снимка – интернет. Родена е на 21 януари 1924 г. в Плевен в …

2 коментара

  1. Чета редовно вашия сайт, защото имам близки в региона , а и в мисля, че добре правите този сайт .. За съжаление , в момента съм направо ядосана – от това, което прочетох .Нямам адекватен коментар , защото всичко това е в посока на изгубването на нашата национала идентичност – и това продължава вече 30 години … Мисля, че на база вашите статии – трябва да се направи крачката към запазване на стенописите … Дано !
    Всъщност какво да се изненадвам … Новият /вече стар , но удобен / директор на Фестивален комплекс – Варна беше боядисал едно малко помещение , което е било използвано за кафе-паузи … и върху стените му имаше подписите и посвещенията на стотици артисти , художници , творци … Всичко – в течение на много години …

  2. Мая Георгиева

    Няма как местната културна администрация да има отношение, едва ли има такава! В местните власти от години работят хора по политически причини, което изключва знаене е можене. Там се занимават с интриги и играта “прецакай другарчето”. Много е тъжно, че стенописите са изгубени за града. Явно той няма нужда от изкуство. Браво на Плевен прес, разследване като по учебник – да се учат другите! Ако могат да четат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *