Начало | Новини | В с. Трънчовица зарязаха лозята

В с. Трънчовица зарязаха лозята

Снимка – пресцентър община Левски.

В село Трънчовица община Левски, зарязаха лозята с празник  и надежда за възраждане на поминъка на селото

В  Деня на лозаря, красивата традиция на село Трънчовица, селото с най-много лозя в община Левски, събра на весел празник хората в селото. На българският народен празник в чест на свети Трифон ,кметът  на селото Милан Драганов посрещна и много гости.

„Много съм щастлива ,че на Трифон Зарезан съм в нашето село Трънчовица, лозарското село на община Левски. На Трифон Зарезан цялата община трябва да идва да гледа как се прави и как човек си пази поминъка и занаята, как си обича лозите и как си ги запазва. От сърце Ви благодаря , че сте сторили това добро, да си запазите лозовите масиви до ден днешен ,да болеете за тях и си ги гледате”, каза  кметът на община Левски Любка Александрова, която честити празника и по стар български народен обичай заряза лозата.

Снимка – пресцентър община Левски.

Българската народна традиция оживя в лозовия масив и възкресена от обичта , вярата и духа на хората в селото. С молитва и благослов от отец Енцо , с Танасовата музика , с пита хляб и вино, с блясък в очите бе скрепена надеждата за здраве и плодородие.

 Ритуалът по първата резитба извършиха и кмета на селото Милан Драганов, собственика на лозовия масив, а след първата резитба   започва работата в лозята, припомниха жените в селото. Те благословиха  „гроздето да бъде на всеки лист по – едър грозд и пълни бъчви с вино и пивка ракия.”

Снимка – пресцентър община Левски.

Избран беше и цар на лозята. Най-големият животновъд  в село  Трънчовица – Божидар, за пръв път слага короната. Тя малко му тежи ,но ще има помощници и като глътне от виното ще му дойде силата, сподели с усмивка царя на лозята.

Милан Драганов: „В село Трънчовица от дълги години спазват традицията, защото основен поминък на хората от селото е лозарството и винарството. Обработват се около 1500 дка от земеделските стопани и кооперации, като работната ръка е от селото.  Нашите намерения, освен да празнуваме, са  да започнем да развиваме колкото се може повече лозарството. Да облагородяваме , да възстановяваме лозови масиви, въпреки ,че пазара е труден. Работната ръка е заета почти целогодишно, което осигурява някакви пари на хората в селото, за да могат да се издържат.По този начин гледаме да задържим младите хора, защото едно село е живо, когато има млади хора…”

Снимка – пресцентър община Левски.

Кметът на село Трънчовица, който също е лозар, среща подкрепата на млади и стари  в селото,  подкрепата на  Общината и не само за развитие на лозарството. Пожела на всички да са здрави и с общи усилия да поддържат това което имат  и го възобновяват.

На площада пред кметството днес с Танасовата музика и български народни хора, хората  с  радост празнуваха  празника на любовта и виното.

Прочетете също

Дори в условия на епидемия зъболекарски екип работи в Белене

При необходимост от стоматологични услуги в Белене, кабинетите на д-р Пламен Гендов и д-р Любка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *