В Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ представиха изложба на забранените книги

Снимка – „Плевен прес“

На 10-ти май в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ се състоя изложба на забранените книги. В нея представиха  заглавия, попаднали в „Индекса на забранените книги” от XVI век и цензурирани по различни причини – ерес, неморалност, политически и др.

На вниманието на читателите бяха предложени и част от заглавията, забранени през XX и XXI век в САЩ, Германия, Франция, СССР и България. Отделено бе специално внимание и на цензурирани заглавия от детската литература.

Върху всяка една книга беше прикачена допълнителна информация за периода, годината и държавата, в която те не са били допускани на пазара до читателя.

Главният библиотекар Наташа Ефремова запозна присъстващите с повече подробности по темата.

По думите й от зората на книгата като социален феномен, винаги е имало полемики за достойнствата на едни или други произведения. Това е водело до отричане на някои заглавия, забрана за разпространението на други. Водили са се съдебни дела, книги са били изгаряни, писатели са преследвани …

Безкрайно дългите списъци на забранени книги и тези, които са били подлагани на различни форми на цензура включват класики като „Одисей”, „Лолита”, „Дивото зове”, „Великият Гетсби”, „1984”, „За мишките и хората”, „Параграф 22”, „Сбогом на оръжията”, „Кланица 5”, „Хладнокръвно”, „Сатанински строфи”, „Десет малки негърчета”, „Синове и любовници”, „Голият обяд”, „Тропикът на Рака”, „Прекрасният нов свят”, „Заеко, бягай”, „Архипелаг Гулаг”, „Задочните репортажи на България”, „Фашизмът”, „Лице”, „Хайка за вълци” и дори „Приключенията на Хъкълбери Фин” и „Пипи Дългото чорапче”…

Тя сподели, че днес някои от тези произведения са забравени, но други са се превърнали във важна част от представата ни за качествена литература.

Всяка година от 1982 насам Американската библиотечна асоциация (ALA) отбелязва Седмица на забранените книги – посветена на общественото обсъждане и четене на книги, които поради една или друга причина са били предложени за премахване от библиотечните фондове. Там цялата книжна общност – писатели, издатели, преводачи, журналисти, учители и библиотекари усилено разпространяват, подкрепят и насърчават свободата на словото. Американската библиотечна асоциация съобщава, че през 2021 г., е имало 729 опита за забраняване на библиотечни, училищни и университетски материали – най-големият брой, откакто организацията е започнала да ги проследява.

Наташа Ефремова допълни още, че мнозина ще се изненадат, че и днес във Франция всяка година се публикува списък на забранени за продажба издания, като те засягат не само вулгарни порнографски книги и списания, но и книги, които насаждат расова омраза, антисемитизъм, съдържат клеветническо съдържание и прочее.  В Германия през 2017 г. е създадено невероятно копие на зашеметяващия гръцки храм – Партенона, изградена от 100 000 забранявани през годините книги. Сред представените творби са: „Доктор Живаго“ на Пастернак, „Малкият принц“ на Сент Екзюпери, „Метаморфоза“ на Кафка, „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол и много други. Сградата е построена върху мястото, където през 1933 г. са изгорени хиляди книги и е част от широка кампания, която има за цел да провокира дебат около темата за цензурата.

Изложбата „Забранените книги”, която представиха, включва издания с интересна съдба, изграждали мисленето на хората поколения наред и оцелели във времето. Книги от „арестуваните в спецфондове” и забранени заглавия, които от днешна гледна точка будят учудване.   

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.