Последни новини
Начало | Общество | В Плевен – ще се чисти до корен или ще се изтръгне от корен лошотията

В Плевен – ще се чисти до корен или ще се изтръгне от корен лошотията

гр. Червен бряг, ул. “Търговска” с въпросния “остров”. Снимка – Плевен прес.

Държавата загива тогава, когато престава да отличава лошите от добрите, казал един древен мъдрец. Без да посочва лошите в своите редици, един съвременен мъдрец каза, че ще чисти до корен в Плевен. Ще чисти собствената си организация. Заради загубата в Плевен  на Евроизбори 2019-та, където БСП бие ГЕРБ с 2 241 гласа повече.

Защо чак сега Бойко Борисов реши да „чисти до корен” ? Забрави ли какво ставаше в Плевен през всичките тези години ? Забрави ли, че през  2016 год. в жилището на шефа на ДАИ Цветелин Цветанов намериха 200 000 лв., а в сейфа му – 13 000 лв. и 6 000 евро. Според прокуратурата над 700 неграмотни цигани са получили шофьорски книжки срещу подкуп от 1 000 лв. Същият този Цветанов по предложение на общинските съветници от ГЕРБ бе назначен за управител на „Инжстрой”, а по предложение на Цецка Цачева Московски го назначи за директор на ДАИ. Но това предложение е направено под натиск от ГЕРБ-депутата Владислав Николов. Същият Николов, който натисна общинските съветници от ГЕРБ – Плевен да назначат Цветанов в “Инжстрой”. Приятелска услуга за съученика му Цветелин Цветанов.

Забрави ли Борисов, че през 2014-та арестуваха зам. кмета на Плевен за взет подкуп ? Забрави ли, че през 2015-та гръмна скандала с велоалеите за 780 хиляди лева, направени малко преди изборите ? Жълти линии минаващи през центъра на града, през шахти, автобусни спирки и още куп безумни места ? Забрави ли собствените си думи казани тогава за ГЕРБ кмета Димитър Стойков:  „…казах на Цецка, че това не трябва да е кмет. Ако аз бях там, щях да гласувам за другия кандидат”.

И ако не може да си спомни това, нека поседне на пейките пред театъра, та да усети колко са удобни и да види колко са красиви. Като за 620 хил. лв. дадени за ремонт на площада и 20 бр. пейки. И може би ще си спомни, че в Плевен всички обществени поръчки по европроекти се печелят от една и съща фирма – „Би Ес Проект” ЕООД, София. Само от Плевен въпросната фирма е прибрала над 60 млн. лв. от обществени поръчки.

Забрави ли Борисов, че през 2013-та, на 8-ми февруари ГЕРБ-областния управител Иван Новкиришки обяви пред всички медии, че за 15 дни опасния мост в с. Чомаковци ще бъде ремонтиран. Още го ремонтират.

В по-ново време, през 2018-та, три села – Милковица, Долни Вит и Сомовит се вдигнаха на бунт заради 16-километров пътен участък, който им разбива колите и живота с огромните си дупки и липса на какъвто и да е ремонт. Бившият министър Николай Нанков обеща решение, Пътно управление запълни дупките с фрезован асфалт и толкова.

Като ще чисти до корен, нека Борисов прескочи и до Червен бряг. Та да види чудо на чудесата: как се прави „остров”  насред главна градска улица. Такова чудо в цяла България няма. От общината казват, че от АПИ направили това недоразумение, а хората казват, че е заради хотела на ГЕРБ-депутата Пламен Тачев. Същият, който е приятел с Борисов от 1983 година  и чийто човек в Червен бряг е основен усвоител на евросредства. Същият, чиято номинация е бившият областен управител на Плевен, бившия директор на Басейнова дирекция и  други управленски длъжности в Плевен.

Така както другия ГЕРБ- депутат Владислав Николов има своите капии в Бюрото по труда, Инспекцията по труда и общински фирми.

Сигурно Борисов не знае, че двамата са оформили свои лобита както сред съпартийците си, така и сред общинските съветници от ГЕРБ. И тези лобита водят стръвни битки помежду си за влияние, постове и обществени поръчки.

Трудно преглътнаха от ГЕРБ „Плевен падна” на Петър Москов през 2015-та, когато кандидата на реформаторския блок Георг Спартански  спечели кметския стол. Тогава  Борисов каза, че „трудно удържал юздите на Партията”, за да не смаже конкуренцията. Нищо, че партията му получи безславните 21 % подкрепа  за общинската листа.

И като ще говорим за проценти, защо Борисов се гневи толкова на Плевен, където БСП е с предимство малко над 3 % пред ГЕРБ.  Ами че в Ямбол БСП бие ГЕРБ с 9 %, но няма закани за чистене до корен. Може би защото ямболския кмет е от ГЕРБ. Що не се гневи на Видин, където ДПС бие ГЕРБ с  цели 17 % ? Може би защото и видинския кмет е от ГЕРБ.  Или защото ДПС не трябва да се закача, нищо че циганите в Буковлък и Мечка безнаказано мародерстват от години ?

Гневът на Борисов е само към Плевен и Добрич. И в двата града кметовете са чужди, издигнати  от Реформаторския блок.

И в двата града, както и в цяла България – хората отказаха да гласуват отвратени от преяждането с пари и власт от всички партии . От смачкването на всеки, който не е послушен и раболепен. От бремето на чиновниците и лобистките им закони. От циганския тормоз, за който всички си затварят очите. От политическите назначения в държавни и общински структури.

Това са корените на злото в цялата ни държава, не само в Плевен. Ще ги изтръгне ли Борисов или само ще пооплеви терена като дойде в Плевен ? Ще отличи ли лошите от добрите както е казал мъдреца, за да оцелеят добрите в плевенския ГЕРБ ? Защото във всяка партия има добри, образовани и почтени хора. И във всяка партия те никога не стигат до върха на управлението.

Прочетете също

Д-р Роберт Халваджиян: Боли ме, че общество и медии не се ангажирват с проблема

д-р Роберт Халваджиян, ортопед. Снимка – Плевен прес. Д-р Халваджиян е от стар арменски род. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *