В Плевен тържествено изпратиха военен контингент за Босна и Херцеговина

Снимка – „Плевен прес“.

На 19 август, от 10:30 часа на площад „Възраждане“ в гр. Плевен се проведе тържествена церемония по изпращането на български военен контингент за участие в операцията на Европейския съюз „Алтеа.

В нея участваха командирът на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов, Иван Петков – областен управител на Област Плевен, Стефан Милев – зам. кмет на Община Плевен с ресор „Европроекти и хуманитарни дейности“, Мартин Митев – председател на Общински съвет  – гр. Плевен, Старши комисар Веселин Вътов – директор на Областна дирекция на МВР – Плевен, Комисар Станислав Атанасов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Плевен, Пламена Петрова – ВрИД директор на  Териториална Дирекция „ДАНС” – гр. Плевен, Бригаден генерал Юлиян Радойски  – началник на ВВВУ ,,Георги Бенковски”  – гр. Долна Митрополия. Полковник Иван Иванов – Началник на военно окръжие – гр. Плевен, Подполковник Красимир Костов – Началник на военно окръжие  – гр. Ловеч, Ралица Лазарова – главен експерт в Изпълнителна агенция „Военни клубове и Военно почивно дело” – гр. Плевен.

По повод изпращането на контингента беше отслужен молебен за здраве и благоденствието на военнослужещите от отец Антон представител на Плевенската епархия.

В „Алтеа“ ще се включат до 110 български военнослужещи от състава на  механизираната рота от междинния регионален резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина. Основната част на контингента е сформирана от 4 – ти механизиран батальон от Единния център за начална подготовка – Плевен. Допълнен е с военнослужещи от 61 – ва механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив. Задачите, които българските военнослужещи ще изпълняват в рамките на операцията,  са патрулиране, охрана на базата и действия на формированията за бързо реагиране.

Национален командир е полковник Красимир Ценов – заместник – началник на отдел „Логистика“ в  Съвместното командване на силите. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Калоян Стоянов – командир на 4 – ти механизиран батальон от Единния център за начална подготовка.

В периода от 21 до 23 юни 2022 г. контингентът е бил сертифициран за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“. По стандартите на Съюзното командване по операциите и е получил оценка „Боеготов“. Той ще застъпи в дежурство в междинния резерв на операция „Алтеа“ до 30 юни 2023 г. като  приеме изпълнението на задачите от своите колеги, които се предислоцираха през март тази година в база „Бутмир” в град Сараево, Босна и Херцеговина.

Генерал – майор Михаил Попов: „Когато започнете да изпълнявате задълженията си помислете, че преди да направите нещо или да не направите вие представяте България, Българската армия и Сухопътните войски. Не оставяйте емоциите да ви водят. Надявам се, че след 6 месеца ще се видим отново тук и да можем спокойно, да се гледаме в очите с чувство за изпълнен дълг. На добър час“.

Областния управител на Плевен Иван Петков също поздрави военнослужещите: „Гордеем се и знам, че ще покажете висок професионализъм и дисциплина. В дни като този, когато тържествено и с чест изпращаме вас, българските военнослужещи на граница, всички ние сме горди. И в бъдеще ще разчитаме на вас. Пожелавам на всички здраве и благополучие“.

Калоян Стоянов – помощник – национален командир на контингента, командир на 4 – ти механизиран батальон от Единния център за начална подготовка поднесе своя поздрав към всички военнослужещи: „От опит знам, че 6 месеца не са малко, тези 6 месеца ще ни се видят цяла вечност. За нас военнослужещите, ще бъде голямо изпитание за нашите физически и психически способности. Уважаеми близки и роднини ще бъде голямо изпитание и за вас, да се справите с трудностите в ежедневието. Ние ще справим. На вас нашите роднини обещаваме, че ще се върнем живи и здрави, за да можем отново да ви прегърнем. Нека Господ да закриля делата ни“.

Снимки – „Плевен прес“.

Споделете:

Прочетете също

Община Червен бряг стартира прием на заявления за услугата „Топъл обяд“

Снимка – интернет. Процедурата „Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.