В Плевен са разкрити 5 COVID зони

Kovid pregled

Министерство на здравеопазването публикува  списък на диагностично-консултативните и медицинските центрове на територията на страната, където има разкрити COVID зони. За Плевен те са 5:

Кардиологичен МЦ ЕООД – ул. Пиер Кюри 2

ДКЦ II – Плевен ЕООД – ул. ” Сан Стефано ” 1

ДКЦ III – Плевен ЕООД – ж.к. “Сторгозия”

ДКЦ Авис – Медика ООД –  ул. “Коста Хаджипакев” №7

ДКЦ Свети Панталеймон ООД – ж.к. Дружба, ул. “Трите бора” №15

В цялата страна към 30 август 2021г. са  обявени за разкрити 28 COVID зони в 16 областни градове.

Всеки медицински център или ДКЦ, който е разкрил Covid зона за диагностика и амбулаторно лечение на болни с Ковид -19 ще получи безвъзмездно апаратура на стойност  50 000 лева. Това могат да бъдат подвижни рентгенови апарати тип Кугел, апарати за ехокардиография или електрокардиография, апарати за лабораторна диагностика, дефибрилатори, кислородни бутилки и др. по списък одобрен от Министерството на здравеопазването. Лечебните заведения могат да изберат от списъка тези апарати, които са им най-необходими.

Отделно от тази апаратура, всяка Covid зона ще получи от Министерство на здравеопазването безплатно по 30 апарата за измерване на пулс и кислородна сатурация, които може да предоставя за ползване от пациенти с Covid-19 в домашни условия за времето на провеждане на амбулаторното лечение. Мониторирането на кислородната сатурация е сред най-важните показатели за контрол на тежестта на протичането на заболяването и преценка за необходимостта от хоспитализация.

Припомняме на читателите на „Плевен прес“, че става въпрос за решението на МЗ за разкриване на зони в ДКЦ и медицински  центрове за лечение на пациентите с COVID-19, без да се налага да влизат в болница.  Очаква се до две седмици да бъдат разкрити поне 150 такива COVID зони в страната. Те ще бъдат равномерно разпределени географски, така че пациенти с COVID от цялата страна да имат възможност да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, да им бъдат направени рентгенови снимки и изписани безплатни лекарства. Става въпрос за пациенти с леки или със средно тежки симптоми.

Споделете:

Прочетете също

8 3

Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *