В Плевен отбелязаха Деня на народните будители

Снимка – „Плевен прес“.

По повод Деня на народните будители, на 1 ноември от 11:00 часа се проведе тържествен ритуал пред паметника на Иван Вазов в град Плевен. Честването започна с молебен, който беше отслужен от плевенския митрополит Игнатий и свещеници.

В отбелязването на Деня на народните будители се включиха и Общинският духов оркестър, и децата от хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска.

На събитието в знак на признателност пред делото на всички достойни българи, съхранили през годините националното ни самочувствие и съзнание, присъстваха: кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, граждани, народни представители от 15 МИР – Плевен, военни формирования, ученици и общински съветници.

По повод 1 ноември – Деня на народните будители кметът на община Плевен Георг Спартански произнесе слово: „В дни, като този – Деня на народните будители и дни, като 24 май – Деня на нашата писменост и култура, на първо място трябва да бъдат тези, които ни дават образованието и културата. Този празник 1 ноември официално е провъзгласен за празник още в далечната 1922 година. Днес се навършват 100 години от официалното обявяване на празника. Всъщност българинът и българският народ имат дълголетни традиции в почитането на своите будители. Не е възможно да бъдат изброени всичките българи дали и живота си, за да реализират мечтата на България – да създадем една национална държава, в която всички ще бъдат равни, всички ще помнят и ще развиват своите традиции. Когато е нужно ще жертват и най-свидното си, за да реализират един национален идеал.

Днешното време е трудно. Ние живеем във време с всякакви кризи, които ни връхлитат от всички страни. Някои от кризите си ги причиняваме сами. В днешното време е по-важно нашият малък народ да запази своите културни и духовни традиции. Да направи така, че българският кораб да отстоява в бурните води на морето, което ни залива с талази от огромни вълни. Дали сме достойни за паметта на всички тези будители да продължим това тяхно дело?

Аз мисля, че и днес имаме достатъчно много и качествени преподаватели, дейци и представители на българската православна църква, които скромно десетилетия работят на своя пост. Не всеки от днешните политици могат да кажат, като великият Ботев, че ще направят юмруците си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба и ще тръгнат на борба със стихиите. Ето, когато гледаме с поглед към миналото и искаме да вървим напред в бъдещето, трябва да си даваме сметка къде се намираме. Трябва да си даваме сметка, че не от нас започва България и не с нас ще свърши. Ние сме малки камъчета по трасето, по което държавата върви напред. От нас зависи как ще постелим пътя напред и в бъдещето за нашите деца. Бъдеще напред имат народите и нациите, които се опират на два кита. Единният е културата, образованието и науката, другият е здравеопазването“, каза Георг Спартански.

Той честити празника на всички, които са посветили себе си на културата, образованието, вярата и книжнината. Пред паметника на Иван Вазов бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото и паметта на българските будители.

Снимки – „Плевен прес“.

Споделете:

Прочетете също

„Сърце и Мозък“ – Плевен стартира програма в полза на пациентите с карцином на гърда

Снимка – Пресцентър МБАЛ „Сърце и мозък“-Плевен. Пациентите с карцином на гърда, които желаят да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *