В Плевен наградиха личен лекар и болница с най-много ваксинирани граждани

Nagradi za vaksinacii Pleven
Оластният управител Марио Тодоров и д-р Илиян Минчев – директор на РЗИ Плевен по време на церемонията. Снимка – “Плевен прес”.

На специална церемония на 21 септември, в зала „Плевен“ на Областна администрация, Областният управител Марио Тодоров награди общопрактикуващият лекар д-р Свежа Цветкова и МБАЛ „Сърце и мозък“  за постигнати най – добри резултати в борбата с Ковид – 19 .

От началото на ваксинационната кампания  в специализирания имунизационен кабинет на МБАЛ „Сърце и мозък“ са направени  7 711 ваксинации. Общопрактикуващият лекар д-р Свежа Цветкова има 800 приложени ваксини, което е  25% от обхванатите от практиката и.

„По повод постигнати резултати и съпричастност към имунизационната кампания на РБългария  срещу Ковид-19 и за проявените висока активност, професионален ангажимент и постигнати резултати при реализацията на имунизационната кампания на РБългария“, прочете текста на грамотата  в началото на церемонията, Областния управител Марио Тодоров.

„Награждаването се провежда в 11ч. на 21 септември 2021г. Едновременно във всички областни градове се отличават всички постигнали най-високи резултати“, съобщи д-р Минчев и подчерта, че Плевен продължава да  е една от петте области с най-ниска заболеваемост –  под 250 на 100 хиляди на  14 дневна  база.

Награда за МБАЛ Сърце и мозък
Вдясно Мартин Митев – административен директор на МБАЛ “Сърце и мозък”, получава грамота за постигнати резултати във ваксинирането от Марио Тодоров – областен управител на област Плевен. Снимка – “Плевен прес”.

От името на МБАЛ „Сърце и мозък“ грамотата получи  административния директор Мартин Митев и сподели, че на ден в специализирания кабинет в лечебното заведение се правят между 10-20 имунизации. Той подчерта, че при  участие в кампанията за ваксиниране на открито в почивните дни на площад „Възраждане“ се правят  близо 100 дози.  Според него хората трябва да получават повече информация за ползите на ваксинирането. Към момента в интензивния сектор за пациенти в тежко състояние с COVID-19 в МБАЛ „Сърце и мозък“ няма нито един имунизиран.

д р Свежа Цветкова
Д-р Свежа Цветкова – общопрактикуващ лекар в Плевен с най-много поставени ваксини срещу Ковид-19, получава грамота от Марио Тодоров – областен управител на област Плевен. Снимка – “Плевен прес”.

Д-р Свежа Цветкова- общопрактикуващ лекар с 27 години стаж, сподели: „Винаги съм вярвала в силата и целта на ваксините. Аз и моите близки сме ваксинирани. Според възрастта и заболяванията давам съвети на своите пациенти коя е най-подходящата ваксина. Много заболявания са победени с ваксини, а други се държат под контрол. Много възрастни мои пациенти и много млади хора проявиха желание за ваксиниране. Трябва да се ограничи фалшивата информация за ваксините. Ние лекарите трябва да проявим активност в мотивирането на нашите пациенти, особено на по-младите.“.   

Д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ – Плевен, отбеляза:

„Вече 5 месеца всяка събота и неделя на площад „Възраждане“ действа мобилен ваксинационен кабинет. От 8 дни такъв пункт има и в двора на Медицински университет – Плевен. Там са ваксинирани над 80 човека – студенти и персонал. В национален мащаб темповете на ваксинация затихват. Въпреки че, това се оказва единственото стабилно оръжие срещу епидемията, все още няма пълно разбиране сред населението. В плевенска област са поставени 85 хиляди дози ваксина, 45 хиляди човека са с напълно завършен ваксинационен цикъл, това са приблизително 24% от подлежащото на ваксиниране население на областта.

Леглата разкрити за лечение на Ковид болни са 208, ситуирани в 10 болници, заети в момента за 132, от  20 са  интензивни. Под 2% са  болните, които са ваксинирани, като те не са тежко болни. В момента има 6 свободни интензивни легла и 76 за по-леки случаи. Това означава, че няма натиск към системата. В момента имаме два Ковид сектора –   Кардиологичния център на МБАЛ „Сърце и мозък“ и ДКЦ „Свети Панталеймон“.“

На журналистически въпрос какво е състоянието в училищата, д-р Минчев отговори, че в към днешна дата има 3  карантирани групи деца и 2-ма учители от детски градини. В Крушовица 3-ти и 4-ти класове ще бъдат карантирани и двама ученика от Плевен се изследват.

На въпрос ще има ли промяна на ваксинационните пунктове по време на предизборната кампания, Областният управител каза, че пунктовете ще продължат да работят в почивните дни, като този на площада ще бъде преместен на удобно място с промяна на метеорологичната обстановка.

Споделете:

Прочетете също

danyci 1

Наближава крайният срок за плащане на местни данъци и такси с отстъпка

Дирекция „Приходи от местни данъци и такси” към Община Плевен напомня, че крайният срок за плащане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *