В плевенското село Асеновци преписаха “История славянобългарска”

2
Снимка – Пресцентър община Левски.

Във връзка с 300 год. от рождението на Паисий Хилендарски и 260 год. от написването на „ История славянобългарска“ в НЧ „ Съзнание 1894“ село Асеновци се проведе инициатива за препис на историята. За целта в библиотеката е бил подреден специален кът, където всеки желаещ е можел на спокойствие да препише колкото иска от нейните страници. Условието е било преписа да е последователен.

В продължение на цял месец библиотеката е била посещавана от малки и големи, които с огромно желание са се включили в това патриотично начинание. 58 души на възраст от 8 до 81 години са се докоснали до Паисиевата история и са оставили своя почерк в преписа й. Били са посетени от цели класове от ОУ „ Христо Ботев“ с. Асеновци като учениците прилежно и с желание са преписали текстове от нея.

В преписа са взели участие кмета на селото Велчо Димитров, председателя на читалището Ваня Толева, секретаря, работник библиотека, директора на училището Александър Александров, ученици, учители, самодейци и жители на селото. Интерес са проявили и хора от град Левски, които са посетили и оставили своя принос в преписването. Повечето участници са били заснети, но е имало и такива, които не са желали снимки.

Дни преди отбелязването на 1 ноември – Ден на народните будители в библиотеката на село Асеновци вече има препис на „История славянобългарска“, в края на която са изписани имената на всички взели участие. Това показва за пореден път, че е буден българският дух, стремежа към образование и книжовност!

3
5
1 3
4 2
Снимки – Пресцентър община Левски.

Споделете:

Прочетете също

иеремиева

Конкурс за коледно-новогодишна украса на общините под патронажа на Областния управител

Виолета Иеремиева, областен управител на Плевен. Снимка – областна администрация. В периода 1 – 29 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *