Начало | Здравеопазване | В плевенските аптеки маски няма

В плевенските аптеки маски няма

Снимка – интернет.

Наша проверка установи, че в плевенските аптеки няма медицински маски. Проверихме аптеките в централната градска част и широк център. Във всички тях, отговорът беше един и същ: „Нямаме маски, свършиха. Хората ги търсят, но от две седмици нямаме наличности. Няма и в складовете”. Само в една от аптеките имаше ограничено количество маски от т.н. „муцунки” /кръглите маски/, но броят им е малък.

Плевенчани в действителност упорито търсят предпазни маски. Според родните фармацевти става дума за всеки втори клиент. Хората се презапасяват, но производството и износът от Китай е спрял още с изригването на епидемията. Така че, който е успял да си закупи до сега – е успял. Причината за недостига на маски според председателя на Асоциацията на аптеките в България – Николай Костов, е износът на маски за Азия и Западна Европа заради голямото търсене покрай корона вирусът.

На 11-ти февруари т.г. по БНР Николай Костов заяви, че до 10 дни в България се очаква внос на медицински маски от Филипините. До този момент обаче такъв внос не е осъществен.

Недостиг на медицински маски за болниците няма, тъй като те се снабдяват с големи количества.

Медицинските маски не предпазват от заразяване с вируса, заяви по този повод доц. д-р Атанас Мангъров по телевизия „Bulgaria On Air”.

 „Когато ние говорим край нас хвърчат аерозоли. На най – голямо разстояние проникват част от частиците. Те могат и през маска да преминат. Над 90% е шансът да си предадем епидемията. Достатъчно е да се ръкуваме дори“, обясни доц. д-р Атанас Мангъров. Той поясни, че няма никакво значение каква е имунната ни система, тъй като вирусът има всички способности да преодолява защитата на организма.

Според д-р Мангъров е неизбежно корона вирусът да дойде в България. Просто е въпрос на време. Особено като се има предвид, че два часа е пътят със самолет от Италия до тук. А там заразените са вече над 200, а жертвите на вируса – 4.

Според лекари и епидемиолози няма място за истерия и излишна паника. Важно е хората да са информирани и да бъдат взети всички предпазни мерки. Да се спазва личната хигиена и да се избягват местата където има струпване на много хора.

Прочетете също

Запомнящи се мигове с конна езда изпитаха деца от Кнежа

Малчуганите в Кнежа, участващи в Лятната програма на Общината, са се впуснали в приключението езда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *