В Панорама „Плевенска епопея 1977” откриха изложба „Руско-турската война 1877-1878 г. в литографии и ксилографии“

От ляво на дясно: Александър Трайков – заместник областен управител, Иван Петков – областен управител на Плевен, Георг Спартански – кмет на община Плевен, посланикът на Русия в България – Н.Пр. Елеонора Митрофанова, Румен Петков – бивш кмет на община Плевен и Володя Попов – директор на РИМ – Плевен. Снимка – „Плевен прес“.

На 9 декември, от 16:00 часа, в  Панорама „Плевенска епопея 1877”, регионалният Военноисторически музей представи изложбата „Руско-турската война 1877-1878 г. в литографии и ксилографии“.  Експозицията е по повод 145 години от Освобождението на Плевен.

На откриването присъстваха: посланикът на Русия в България – Н.Пр. Елеонора Митрофанова, Георг Спартански – кмет на община Плевен, Володя Попов – директор на РИМ – Плевен, Румен Петков – бивш кмет на община Плевен. Сред гостите бяха и Иван Петков – областен управител на Плевен, Александър Трайков – заместник областен управител и музейни работници от Плевен.

Изложбата беше открита от Володя Попов – директор на Регионален исторически музей – Плевен. Ето какво сподели той: „Съществуват факти и аз ще се спра на някои от тях, които определят характеристиката и същността на тази война. След Освобождението на България Руската императорска канцелария подработва и дава на българското Учредително събрание конституция, с която ние започваме нашето развитие като самостоятелна държава.

Руско-турската война е освободителна война. Всички други варианти на нейното тълкуване са с много слаби аргументи. Точно поради нашето отношение към тази война, сме се събрали днес тук, където Панорама „Плевенска епопея 1977” организира редица мероприятия. Едно от тях е откриването на изложба с литографии на Александър Авдеев”.

По повод откриването на въпросната изложба Н.Пр. Елеонора Митрофанова сподели пред присъстващите: „За нас е голяма чест да открием днес тази изложба. Тя съдържа забележителни гравюри и литографии, които са събирани дълго време от наши музейни специалисти, дипломати и Министерство на културата.

Ние от сутринта сме тук и посетихме къщата музей в Пордим, където е бил щаба на руската армия, паметникът – костница, срещнахме се с ръководството на града. Благодарни сме на плевенчани, на музеите и ръководството на Плевен за топлото посрещане и  опазването на паметта за онези събития. За това, че опазват паметницитие и се грижат за тях – огромно благодаря”, каза Митрофанова.

Слово произнесе и кметът на Плевен, който подчерта значението на войната за появата на България като държава, както и неотменния факт, че без шипченската и плевенската епопеи, съдбата на България е щяла да бъде друга.

Откритата днес изложба включва 35 гравюри от колекцията на Александър Алексеевич Авдеев – политик и дипломат, понастоящем извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация във Ватикана. Представител е на Русия при Сувeрeнния Малтийски Орден по съвместителство. Той започва да събира колекцията от гравюри, посветени на Руско-турската война 1877-1878 г., през  90-те години на XX век. Продължава да събира графики и като дипломат в България от 1992 до 1996 година.

Колекцията е съставена от произведения на френски, английски и руски гравьори, чието внимание е привлечено от военният конфликт между двете империи. Гравюрите отразяват най-ярките събития от войната, рисуват портрети на военачалници и емоционални моменти от живота на обикновените хора, български селяни, попаднали във войната.

Това е най-голямата колекция от гравюри, посветени на Руско-турската война 1877-1878 г., и е притежание на Държавния исторически музей в Москва.

Споделете:

Прочетете също

Кметът на община Гулянци връчи награда на Бранимир Петков

Снимка – община Гулянци. На 8 февруари кметът на община Гулянци Лъчезар Яков е посрещнал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *