В памет на Татяна Ватева – барелеф и благотворителни мачове в родното ѝ село Българене

БАРЕЛЕФ
Паметна
плоча барелеф в памет на именитата спортистка. Снимка – пресцентър обшина Левски.

В плевенското село Българене, община Левски, тачат паметта на именитата майсторка на спорта и известна хандбалистка – Татяна Ватева. На 13-ти август в селото е поставена нейна паметна плоча-барелеф и са организирани благотворителни мачове.

Татяна Ватева е започнала спортния си път в плевенското село Българене под ръководството на учителя Любомир Гърков. Още 16-годишна е включена в националния отбор за девойки до 18 години и участва в първия турнир „Дружба“ през 1974 год. в Румъния. Впоследствие Татяна се премества да живее в София и става многократна шампионка с отборите на ЦСКА и ВИФ „Георги Димитров“ (НСА).

Татяна Ватевa е със сериозни заслуги при участието на националния отбор жени в два финала на световни първенства  през 1982 год. в Унгария (десето място) и 1990 год.  в Южна Корея (12-то място).

Утвърждава се като състезател от световна класа, което й помага да замине и да заживее в Португалия. На Иберийския полуостров Ватева е успешен състезател и треньор.

Йордан Дончев, кметът  на с. Българене,  припомни пътя  изминат от Таня, както си я наричат в селото, за да се утвърди като име в любимия си спорт. През сълзи спомени за нея сподели и първият ѝ треньор – Любомир Гърков: „ Благодарение на Таня този спорт е на почит в нашето село. Нейните успехи вдъхновяваха много деца да спортуват и да са запалени по хандбала.“

Кметът  на Община Левски – Любка Александрова  подчерта , че такива спортисти не трябва да бъдат забравяни и  приветства  инициативата на Кметството за съхраняване на паметта за „…един велик спортист, голямо име  и истински човек. Поклон!“

От името на Българската федерация по хандбал Иван Иларионов – член на УС на БФХ и Председател на СКХ – Плевен ,поднесе цветя с топли думи за Таня.

Сборните  юношески отбори на Плевен, Левски и Българене , както и ветераните на Плевен, Левски, Ловеч и Българене,  изиграха демонстрационни, благотворителни мачове.  Всички отбори получиха възпоменателни купи.

БАРЕЛЕФ 2
ОТБОР 1
ОТБОР 2
ОТБОР 3
ОТБОР 4

Снимки – пресцентър община Левски, област Плевен.

Споделете:

Прочетете също

450904168 1001894185270441 6751637468246628993 n

Отлично представяне на НЧ „Осъм – 1894″ с. Градище  на фолклорния фестивал в Славяново

На 6 юли самодейците при НЧ „Осъм – 1894″ село Градище  участваха  във Фолклорния  фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *