В област Плевен засега не се налагат допълнителни антиковидни мерки

Д-р Илиян Минчев – директор на РЗИ Плевен. Снимка – архив на „Плевен прес“.

Това заяви д-р Илиян Минчев – директор на РЗИ – Плевен.

Ето какво още отговори той на въпроси на „Плевен прес“:

След влизане в сила от 7-ми септември на допълнителните противоепидемични мерки, какво предприе РЗИ – Плевен? Имахте ли проверки и какво констатирахте ?

Проверките не са спирали. Противоепидемични  мерки има от началото на пандемията. Особени нарушения не са констатирани и по проверките, които са направени в последно време, има предписания.

От един месец има група, която е  формирана от представители на полицията, РЗИ,  Областна дирекция по безопасност на храните  и от Инспекцията по труда. Тази група работи по график, по населени места и обекти, и  проверява – всеки в своите компетенции, по всички точки на заповедта на министъра на здравеопазването.

Имате ли наблюдение плевенските заведения спазват ли заповедта по новите мерки, които влязоха в сила на 7 септември?

За всички заведения не можем да кажем, РЗИ не разполага с толкова персонал. Там, където са направени проверки, не са докладвани нарушения. Но проверките  продължават.

Какво е най-тревожното на ситуацията в областта?

Пандемията е в ход. Поредната вълна все още, според мен, не е стигнала своя пик. Наблюдават се някои белези на достигане на плато, специално за Плевен. Натискът към болниците продължава да се увеличава. За сега успяваме да овладеем положението, то е сравнително добро.

Имаме доста преболедували в областта. Имаме и сравнително добро, като за България, ваксинационно покритие. С още няколко области задържаме ниво на заболеваемост под 250 на 100 хиляди на двуседмична база. Не се налагат допълнителни мерки, извън тези от заповедта на министъра на здравеопазването. С тези мерки са и области с двойно по-висока заболяемост от плевенската.

Споделете:

Прочетете също

30 ноември – Православната и Католическата църква честват Свети Андрей Първозвани

Снимка – интернет. Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, който е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *