В Медицински университет – Плевен ще разкрият Факултет по ветеринарна медицина

MU Pleven rukovodstvo
От ляво на дясно: Ибрахим Потурлиев – финансов директор на МУ – Плевен, проф. д-р Добромир Димитров – Ректор на МУ-Плевен, акад. проф. Григор Горчев – Почетен Ректор на МУ-Плевен,  д-р Венцислав Георгиев – Помощник-ректор на МУ-Плевен. Снимка – “Плевен прес”.

На 17 ноември ръководството на медицински университет – Плевен оповести идеята си за създаване на Факултет по ветеринарна медицина.

Това се случи в пресклуба на БТА – Плевен  с участието на проф. д-р Добромир Димитров – Ректор на МУ-Плевен, акад. проф. Григор Горчев – Почетен Ректор на МУ-Плевен,  д-р Венцислав Георгиев – Помощник-ректор на МУ-Плевен, Ибрахим Потурлиев – Финансов директор на МУ-Плевен.

Ректорът, проф. д-р Добромир Димитров представи идеята за  разкриване на ново основно звено в структурата на висшето училище – пети Факултет  по ветеринарна медицина, който включва изграждане на нов учебен корпус и разкриване на нова специалност – Ветеринарна медицина. Той подчерта, че Националната карта на висшето образование позволява откриването на обучение по професионално направление „Ветеринарна медицина“ и такава специалност от регулираните професии в Северозападен район. До сега  обучението по ветеринарна медицина се осъществява само в Тракийския университет в Стара Загора и Лесотехническия университет в София. Тази локализация на обучението по ветеринарна медицина не покрива нуждите на Северна България от ветеринарни лекари. Проф.Димитров акцентира на тенденцията на застаряване на ветеринарните специалисти в региона, необходимостта от такива както за осъществяване на граничен контрол, така и за нуждите на здравеопазването на продуктивните животни и животните домашни любимци. Ректорът на висшето училище изказа надежда, че съвместните усилия на Медицински университет,  Лозаро-винарски институт и Институт по фуражите ще възродят животновъдството на качествено ново  ниво и ще допринесат за развитието на региона.

Проф. д-р Д. Димитров беше заяви, че в Медицински университет – Плевен  се преподават и изучават голяма част от дисциплините в учебния план на ветеринарната медицина. Той акцентира на съществуващите университетски клиники и лаборатории, които ще подсигурят възможност за практическата подготовка на студентите.

Предстоящите стъпки за реализиране на идеята проф. д-р Д. Димитров очерта така: „ Като първа стъпка за реализиране на проекта изпратихме писмо до г-н Георг Спартански за безвъзмездно предоставяне от община Плевен на недвижим имот, общинска собственост, с начин на трайно ползване за обект „Комплекс за образование“, отреден за учебни и социални дейности. Проектирането изграждането и обзавеждането на новия факултет ще бъде финансирано със собствени средства на висшето училище и с помощта на държавата. Предстои и договаряне с държавата.“ По-нататък в изложението на ректора стана ясно, че за студентите в Медицински университет ще бъде изградено  общежитие и спортен комплекс на открито. Предвиденият терен е в близост до Втора клинична база.

Акад. проф. Григор Горчев посочи, че идеята е изцяло на ректора и той се надява в рамките на неговия мандат  тя да бъде реализирана. Акад. Проф. Горчев обърна внимание на приноса на новия факултет в дългосрочен план за превръщането на град Плевен във водещ европейски, университетски, образователен, научен и здравен център. „ С този факултет вече ще започнем да говорим за Плевенския университет. Това ще стане университет, който чертае политиките във висшето образование в Северозападна България“, беше категоричен той.

В заключение проф. д-р Д. Димитров отправи благодарност към близо 60-те дарители от три континента, които са помогнали за възстановяването на щетите от пожара на 29 септември. „ Много бивши възпитаници, фирми, партньори през годините ни подадоха ръка. Ние получихме голямо удовлетворение, затова че Университетът се възприема като Алма Матер и ни показа, че е институция от съдбата на която се вълнуват много хора по света.“

Споделете:

Прочетете също

radio

18 април – Световен ден на радиолюбителите

На 18 април отбелязваме световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *