В Медицински университет – Плевен откриха изложба „Звънът – миналото среща бъдещето”

От ляво на дясно: проф. д-р Добромир Димитров, ректор на МУ-Плевен; доц. Теодора Вълова, ръководител на Регионалния академичен център – Плевен; д-р Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен; проф. Галина Богданова (ИМИ) при БАН; проф. д-р. Славчо Томов,МУ-Плевен. Снимка – „Плевен прес“

Днес, 11 – ти  май, е денят в който почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Регионалният академичен център – Плевен (РАЦ), съвместно с Медицински университет – Плевен, откриха фотодокументалната изложба „Звънът – миналото среща бъдещето”.

Изложбата беше открита в 13:00 ч. от доц. Теодора Вълова, ръководител на Регионалния академичен център – Плевен, академик д-р Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен, проф. д-р Добромир Димитров, ректор на МУ-Плевен и проф. Галина Богданова, Института по математика и информатика (ИМИ) при БАН – филиал Велико Търново, която е един от инициаторите на проекта за камбаните на България.

Изложбата е дело на Института по математика и информатика към БАН (ИМИ-БАН) и е в сътрудничество с община Велико Търново. Сбирката е създадена върху основата на материалите от паспортизацията на камбани от Института по математика и информатика (ИМИ) – БАН, след задълбочено проучване на екип изследователи от научния институт. ИМИ-БАН е осигурил за изложбата дигитални обекти от мултимедийния си фонд (звук, снимки и текст от проектите за камбани).

Експозицията, която гостува в град Плевен, беше придружена със записи от звука на всяка отделна камбана и представи паспортите на камбаните, включени в мултимедийния фонд BellKnow на ИМИ-БАН. В проектът са обхванати забележителни камбани на църкви, манастири, музеи, часовникови кули. Тази е единствената по рода си сбирка, която свидетелства за богатото историческо и културно наследство на България, което е част от европейската културна съкровищница. Таблата с фотоси на камбанарии съдържат кратка информация в коя леярна са направени, къде са експонирани, какво е тяхното състояние към момента.

Част от събитието беше и 20-минутен видеофилм, който показва отделните етапи от проучването и дигитализацията на информацията за камбаните.

Изложбата се представя в рамките на Седмица на Европа в Медицински университет – Плевен.

Експозицията „Звънът – миналото среща бъдещето“ е достъпна за посещения от гражданите и гостите на града в Телекомуникационния ендоскопски център (ТЕЛЕЦ) на Медицински университет – Плевен от 11 – ти май до 31 – ви май 2022 г.

Снимки – „Плевен прес“

Споделете:

Прочетете също

В Червен бряг наградиха 17 спортисти и един треньор за високи спортни резултати

Д-р Цветан Костадинов, кмет на Община Червен бряг и Патрицие Найманова, носител на два златни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.