В „Мама и Аз“ педиатрите помагат на деца със спинална мускулна атрофия

М 1 1

Жизнено важен апарат за дете със спинална мускулна атрофия (СМА) осигуриха от Клиниката за майчино и детско здраве “Мама и Аз”- Плевен. Детето е на година и осем месеца и грижите за него поема лично д-р Велимир Симов – началник на педиатричната клиника, и колегата му д-р Игнат Граматиков – анестезиолог: „Момиченцето страда от спинална мускулна атрофия първи тип. СМА е автономно-рецесивно генетично заболяване, което причинява прогресивна мускулна дегенерация и слабост. С това рядко заболяване в България са диагностицирани около 160 пациенти. Те се нуждаят от непрекъсната терапия и дългосрочно комплексно проследяване на състоянието – от педиатри и пулмолози, невролози и ортопеди, гастроентеролози и рехабилитатори. Тук специалистите по медицинска генетика също са много полезни. Изключително удобство за малките ни пациенти и техните семейства е, че в “Мама и Аз” всички тези специалисти са на едно място”, информира д-р Симов.

Родителите на детето се обръщат към екипа в Плевен при започнало вече лечение у нас със скъпоструващ препарат. При постъпването в ,Мама и Аз’ момиченцето диша самостоятелно, но има белодробни проблеми. Екипите правят всички необходими изследвания и преценяват, че на малката пациентка е нужен апарат за подпомагане на откашлянето. Лекарите от високотехнологичната “Сърце и Мозък”- Плевен, част от която е “Мама и Аз”, без бавене изготвят необходимата документация, за да осигурят апарата по здравна каса.

„Благодарение на навременната лекарска и родителска намеса и правилните грижи за детето то се развива много добре с оглед на заболяването му. Важно е да подчертаем, че състоянието на пациента се стабилизира на нивото, на което е започнала терапията. Да, факт е, че тези апарати не са евтини и процедурата е тромава. При децата със спинална мускулна атрофия колкото по-рано започне лечението, толкова по-добра е прогнозата за тях. Целта е да осигурим апарата превантивно, а не когато детето е вече зле, коментира д-р Симов.

Към момента няма медикамент, който да излекува СМА, но чрез правилната терапия симптомите на заболяването могат да бъдат контролирани, а усложняването им – забавено. Апаратът за откашляне се използва в домашни условия и помага на родителите на децата със СМА в грижите за тях. Осигуряването му намалява хоспитализациите на малките пациенти, помага им да преодоляват инфекциите на дихателните пътища и да се съхрани белодробната функция през годините. Родителите се консултират с педиатрите на “Мама и Аз” по повод всяка настъпила промяна на показателите и по телефона. Малката пациентка на “Мама и Аз” остава под лекарското наблюдение на д-р Симов и д-р Граматиков. На експертизата на педиатричната клиника в Плевен вече разчитат и други деца със СМА в страната.

М 2 2

д-р Велимир Симеонов.

М 3 2

д-р Игнат Граматиков.

Споделете:

Прочетете също

иеремиева

Конкурс за коледно-новогодишна украса на общините под патронажа на Областния управител

Виолета Иеремиева, областен управител на Плевен. Снимка – областна администрация. В периода 1 – 29 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *