Начало | Култура | В “Историческо величие” в ХГ “Илия Бешков” не търсете достоверност, а емоции от могъществото на предците ни

В “Историческо величие” в ХГ “Илия Бешков” не търсете достоверност, а емоции от могъществото на предците ни

Снимки: Плевен прес

Историците вероятно ще оспорят някои събития, художниците – качеството на картините, археолозите – достоверността на арте фактите. Но не това е идеята на експозицията, споделят организаторите. Нейната цел е съпреживяването. Да се развълнуваш от българското могъщество в миналото, от неговите легенди, от познатите и непознати негови герои.

От времето на траките, та до Балканската война – посетителите ще видят и усетят красотата на стародавни предмети и тяхното предназначение. А картините ще провокират въображението им. Ще изникнат въпроси “Така ли е изглеждал доведеният син на хан Кубрат ?”, “Как е възможно баща да ослепи сина си ?”, “Това ли е прабългарският кон ?”

И най-неочакваното – предметите могат да се пипат и разглеждат отблизо. Нещо, което е “табу” по принцип в изложбите.

Историята е неизчерпаем източник на вдъхновение, заявяват авторите на идеята за тази експозиция. Историята трябва да се преживява, за да се промени мисленето на хората. И най-вече – на децата, те са нашата основна цел, споделя Генади Георгиев, един от организатрите. Когато децата разберат каква история сме имали и какви личности са живяли в миналото, те по друг начин ще устроят живота си като възрастни.

Над 50 са картините, които показват на посетителя могъществото на исторически личности и събития. Експонати идентични с Боровското и Панагюрско съкровище, статуетки на велики български владетели, лекции и демонстрации ще накарат всеки да преживее своето минало. Изложбата ще бъде само пет дни в Плевен и всяка вечер е тематична. За виното, обичаите, храната, оръжията, облеклото на предците ни. Всичко това със звук, картина и увлекателен разказ.

След Шумен и Варна, Плевен е третият град, в който гостува това историческо величие. Причината се оказа лична – Генади Георгиев, един от организаторите, е от Плевен. Родовата му къща е в Пордим и коренът си е казал думата за избор на град, в който да гостува нестандартната изложба.

Ако искате да я видите и съпреживеете, нямате много време. Величието ще бъде само пет дни в Плевен, до събота включително.

Прочетете също

ОУ “Климент Охридски” – Плевен със спечелен проект за работа в библиотечна среда

Снимка – интернет страница ОУ “Кл. Охридски”. По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *