В искането на МБАЛ „Сърце и мозък” ЕАД за университетска болница в Плевен, липсват съответствия с Наредбата за определяне на университетски болници

му 2
Медицински
университет – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Публикуваме без редакторска намеса Позиция на Академичното ръководство на Медицински университет – Плевен, изпратена до редакцията на „Плевен прес”, по повод Подписка на гражданите относно „приватизация” на МУ – Плевен и Открито писмо на МБАЛ „Сърце и мозък”

ПОЗИЦИЯ
на Академичното ръководство на Медицински университет – Плевен
Относно: Открито писмо от колектива на МБАЛ „Сърце и мозък“ ЕАД – Плевен и подписка от гражданите и жителите на Плевен и Плевенска област

Обръщаме се към Вас по повод на разпространението от 05.07.2021 г. на Открито писмо от колектива на МБАЛ „Сърце и мозък“ ЕАД – Плевен и на подписка от гражданите и жителите на Плевен и Плевенска област от 20.07.2021 г.
Решихме,

че дължим обяснение на широката общественост относно събитията и повода, довели до и провокирали тези документи, накърняващи името и репутацията не само на Ректора, но и на институцията, която той представлява – Медицински университет – Плевен.

Медицински университет – Плевен е автономно виеше учебно заведение, работещо в обществена полза и регулирано от държавата. За 47-годишната си история има водещи позиции на картата на висшето образование в страната и чужбина, обучавайки общо 3800 студенти, над 1000 от които чуждестранни. Това го превръща в една от емблемите на град Плевен и определя ключовата му роля за икономическото и социално развитие на региона. Успешно реализираните и действащи европейски проекти допринасят за утвърждаването на висшето училище като разпознаваем научноизследователски и образователен център. Тяхното изпълнение подлежи на системна регулация и контрол от страна на множество държавни институции и органи.

Ще изложим накратко събитията от последните няколко месеца, станали повод за възникване на смесицата от лични нападки и фалшиви твърдения. След няколко неуспешни процедури от МБАЛ „Сърце и мозък“ ЕАД – Плевен за придобиване на статут на университетска болница, поредните входирани документи в Министерство на здравеопазването са подадени от предишното ръководство на МУ – Плевен в началото на 2021 година. Следва обмен на поредица от писма между висшето училище и Министерството на здравеопазването по повод на процедурата и неизпълнение на изискванията на нормативната уредба от страна на МБАЛ „Сърце и мозък“ ЕАД – Плевен за придобиване на права на университетска болница.

Новото Академично ръководство на МУ-Плевен внимателно се запознахме с мотивираното искане и приложените документи и установихме, че те не отговарят на реалната ситуация. Налице е липса на съответствия съгласно Наредбата за критериите за определяне на университетски болници, в сила от 03.05.2019 г. и информирахме Министерството на здравеопазването. Съответно, въз основа на наличната документация към настоящия момент, не можехме да подкрепим искането на МБАЛ „Сърце и мозък“ ЕАД – Плевен. Считаме, че взехме решението си отговорно и законосъобразно.

Относно отправените твърдения за конфликт на интереси при лица, работещи едновременно в МУ-Плевен и У МБАЛ „Света Марина“ – Плевен, ще направим запитване към държавните компетентни органи за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и ще оповестим публично резултатите от проверката.
Уверяваме Ви, че в решенията и действията си се ръководим от личните си принципи и ценности, следвайки законите в страната, единствено в защита на интересите и репутацията на нашата Алма Матер – Медицински университет – Плевен.

С уважение: Проф. д-р Добромир Димитров, д.м.
Ректор на Медицински университет – Плевен

Позицията може да видите тук

[elfsight_pdf_embed id=”5″]

Уточнение: Заглавието е на редакцията!

Споделете:

Прочетете също

1 5

Състезания по гребане с туристически каяк, спускане с велосипеди и футбол тази събота в Плевен

Поредица от спортни прояви ще бъдат част от съботния ден в Плевен, съобщават от общинската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *