Начало | Здравеопазване | В дни на изпитание добротата ще ни даде сили

В дни на изпитание добротата ще ни даде сили

проф. Славчо Томов – ректор на МУ – Плевен. Снимка – интернет..

За празника на българската писменост и култура логично е да потърсим ректора на единственото висше училище в Плевен – Медицинския университет. Професор Славчо Томов с готовност се отзова на поканата за кратък телефонен разговор, в който сподели своето усещане за 24-ти май и всичко свързано с него.

Проф. Томов, първият въпрос е труден. Помни ли проф. Томов първата си учителка, която го научи да чете и пише ?

Да, помня. Това е госпожа, тогава беше другарката Славка Николова. Спомням си я много добре и храня изключително топли чувства към нея, макар че това се случи доста далече във времето. Наистина ме изненадахте с този въпрос, приятно ме изненадахте. Няма как да се забрави първият учител, който е държал ръката ви, който ви е помогнал да изпишете първата чертичка , първото ченгелче и първата буква. Това просто не се забравя.

Водим този разговор в навечерието на 24-ти май, който сега е странен и особен. Как ще отбележите този празник и лично вие как се чувствате на този 24-ти май ?

За пръв път от толкова години насам, наистина изпитвам странни чувства. Чувствам се малко особено защото за пръв път в моя съзнателен живот  ще трябва да посрещнем 24-ти май в една необичайна и нестандартна ситуация. Ситуация, която постави на изпитание всички българи и целия свят. В частност и нас, преподавателите  и студентите в МУ – Плевен. „

На изпитание всъщност беше подложено едно много важно  качество , което ние в последните години бяхме оставили на по-заден план. Това е духовността. Духовността всъщност е най-съществената част на този празник. Ние трябваше да се преустроим за кратко време, най-вече вътрешно себе си трябваше да се преустроим и да приемем факта, че трябва да продължим да преподаваме  и да продължим да обучаваме нашите студенти в тази нестандартна ситуация в условията на електронна среда. Да, имахме подготовката за това от предходните години  и успяхме да го направим. Така ще завършим и семестъра. 24-ти май за пръв път няма да посрещнем с  манифестациите, със студентите облечени в тоги, с тържествените слова и церемонии в зала „Магнум”. За пръв път няма да го направим това. Аз съм убеден, че на 24-ти май всеки един от нас  дълбоко вътре в себе си ще  си спомни онова, което се е случило в предходните години . Ще бъде духом и в условията на електронна среда с всеки един свой близък човек, приятел , преподавател , учител . Така че, дори и по този начин празникът ще има своя особен вид, своята особена стойност и значимост.

Малко е тъжно все пак. Затова си спомням крилатата мисъл на Авицена – „Лекарят трябва да лекува с дума, растение и нож”. Забележете проф. Томов, на първо място е сложена думата, словото.

Така е.

Като медик и ръководител на МУ кажете вашата дума, за да облекчите болката по липсата на празничност за 24-тши май. Изобщо думата, която ще даде сила на вашите студенти и преподаватели и на всички посветили се на духовността.

Добротата. Добротата е тази дума.Добротата, която всеки носи дълбоко в себе си и която точно в такива дни на изпитание трябва да я покаже. Това бих казал.

Благодаря ви за този разговор проф. Томов.

Прочетете също

Преустановяват провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито в община Плевен

Кметът на Община Плевен Георг Спартански издаде заповед, според която на територията на община Плевен, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *