В град Левски се проведе конференция за приоритетите и предизвикателствата в регионалното и национално здравеопазване

ЛЮБКА

От ляво на дясно: д-р Ваня Иванова – РЗИ Плевен, Любка Александрова – кмет на община Плевен, проф. Андрей Кехайов – председател на Сдружение “Клъстер на здравните региони”, инж. Пламен Чернев – кмет на община Сухиндол. Снимка – Плевен прес.

На 7-ми юли от 12:00 часа в сградата на община Левски се проведе конференция по проблемите в регионалното и национално здравеопазване, за което ви информирахме в Конференция събира на 7 юли в град Левски водещи имена в медицината по проблеми на регионалното здравеопазване

Събитието се организира от Сдружение „Клъстер на здравните региони“ и общините Левски и Сухиндол. В конференцията участваха проф. Андрей Кехайов – управител на Сдружение „Клъстер на здравните региони“, проф.д-р Радослав Гайдарски – хирург, проф.д-р Тома Пожарлиев – хирург в болница „Доверие“, Любка Александрова – кмет на община Левски, инж. Пламен Чернев – кмет на община Сухиндол,  представители на РЗИ – Плевен и РЗИ – Велико Търново, лекари от болницата в Левски, от УМБАЛ „д-р Г. Странски“ – Плевен, общински съветници, представители на НПО в социалната сфера, общински служители, граждани.

Форумът бе открито от д-р Кехайов, който каза: „Важен елемент от тези срещи, които провеждаме в страната е да се докоснем до реалните проблеми на регионалното здравеопазване. Формирането на правилните национални политики без отчитане на общинските, областните проблеми, без регионалното отчитане на проблемите, не може да бъде направена правилна национална политика.

Ако не чуем проблемите наистина и не ги облечем с експертни  познания, не може да се реализира никаква национална здравна политика“.

Проф. Кехайв подчерта, че големият капитал на здравеопазването е човешкият ресурс. Без него цялата здравна система, която трябва да бъде като  националната сигурност на страната, трудно би могла да реализира правилни политики, каза още д-р Кехайов.

Любка Александрова – кмет на община Левски се обърна към присъстващите с думи на благодарност., както и за поканата град Левски да бъде домакин на този форум. А жителите на града да се докоснат до големите национални специалисти в здравеопазването чрез безплатните прегледи, които те правят в този ден.

„Община Левски винаги много отговорно се е отнасяла към общинската си болница и изобщо към общинското здравеопазване. Община Левски и община Сухиндол са емблематични примери за малките и средни общини в България, които имат сходни проблеми. Основният ни проблем е, че ние не можем да осигурим на хората по места достатъчно качествена и отговорна здравна грижа. И не защото като общински администрации не полагаме достатъчно усилия, а защото има изключително тежки системни проблеми. На практика те с години не се решават по правилния начин, за да може системата на здравеопазването в България да е адекватна и да отговаря на необходимостите по региони“, каза в експозето си Любка Александрова.

Д-р Ваня Иванова от РЗИ – Плевен представи интересна здравна статистика на институцията за осигуряването на гражданите в областта със здравни услуги, медици и легла.  Над 37 % от пациентите, които преминават през болниците в Плевен, са от други области на страната, каза д-р Иванова. Причините за това са добрата обезпеченост с кадри и здравни заведения. Тя информира, че по брой на легла и обезпеченост с кадри и здравни заведения, Плевен е на първо място в страната. Към края на 2022 г. в област Плевен са отчетени 2 610 легла в болниците, което според д-р Иванова е над заложеното в здравната карта. На територията на областта функционират 14 болници, като всички са многопрофилни, две от тях са университетски, а шест са общинските – в Червен бряг, Левски, Кнежа, Белене, Гулянци и Никопол. 

Като проблем д-р Иванова посочи застаряващият медицински персонал, като най-сериозно това е при общопрактикуващите лекари. При тях много малко са тези под 35 години.

Презентация направи и д-р Цветанка Маринова от РЗИ – Велико Търново, инж. Пламен Чернев – кмет на община Сухиндол.

Присъстващите в залата задаваха въпроси за ТЕЛК комисиите в общинските болници, тяхното финансиране, фалшивите хоспитализации, огромният брой здравнонеосигурени, който товари бюджета на държавните болници, заплащането на лекари и медицински сестри. На въпросите отговор даде проф. Кехайов, като подчерта, че всичко е въпрос на здравна политика и по-бързо предприемане на мерки за изчистване на големите проблеми в здравеопазването.

Своето мнение за тези проблеми изрази пред присъстващите журналисти и проф. Радослав Гайдарски. Интервюто с него поместваме отделно.

ЗАЛА
КЕХАЙОВ
Споделете:

Прочетете също

voda

Ето къде спират водата днес в Плевен и областта

Поради ремонтни дейности на вътрешен водопровод в Плевен днес, 14 юни, от 09:30 до 13:30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *