В Белене отбелязаха деня на река Дунав

Снимка – Община Белене

Всички страни от Голямото Дунавско семейство отбелязват Международния ден на река Дунав от 29 юни 1994 г., с подписването в гр. София на международната Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав.

Дунав е втората по дължина река в Европа (след Волга), единствената европейска река, която тече от запад на изток. Тя извира от Шварцвалд (Германия) и се простира на дължина от 2859 км — до Черно море. Дунав е реката, която преминава през 10 държави — Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна.

Дунав е от изключително значение за България. Общата дължина на българския участък от река Тимок до Силистра е 471,5 км и е един от най-ценните екорегиони в света. Част от този регион е ПП ”Персина“, единственият природен парк по българското поречие на р. Дунав. Тук е и най-голямото Рамсарско място в България.

За деня на река Дунав община Белене е била организирала кампания за отбелязването му  съвместно с ЦПЛР – ОДК – Белене.

Децата са рисували на тема: „Дунав в моите очи“ и са показали своето въображение и талант с творбите си.

За всички е имало подаръци, осигурени от Басейнова дирекция „Дунавски район“, и връчени от Милен Дулев, кмет на община Белене.

Снимка – Община Белене

Споделете:

Прочетете също

Работни срещи между РИК – Плевен и общинските администрации

Областна администрация Плевен. Снимка – Плевен прес. В изпълнение на задълженията си за организационно – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.