Въпросите, които БНТ не зададе на Радев и Герджиков

СТУДИО
Студиото на БНТ, в което се проведе дебата между Радев и Герджиков. Снимка – интернет

БНТ показа на 18-ти ноември красивото си студио, в което се проведе очаквания дебат между Румен Радев и Анастас Герджиков. Красиво студио – и толкоз. Другото бе скучен и безполезен дебат. Скучен заради предварително уточнените въпроси със съперниците и предварително отиграните отговори. Отговори без грам емоция, от която да усетиш, че кандидатът е способен на чувства.

Безполезен дебат, защото БНТ не изпълни най-важното – да покаже силните и слаби страни на двамата кандидати. За да има избор зрителя. Избор въз основа на критично мислене, за което една обществена медия трябва да работи.

Дебатът мина, шоуто не стана, останаха без отговор въпросите, които БНТ не зададе. Очаквах да чуя отговор на въпроси като:

  type="1">
 1. Г-н Радев, извън протоколните срещи, колко пъти и в кои страни сте канен, в качеството си на президент на България ? И какви въпроси сте обсъждали ако е имало такива покани ?
 2. Според вас здравето на нацията част ли е от националната сигурност на България ? И ако е част – какво ще направите при евентуален втори мандат ?
 3. Г-н Радев, над половин милион българи подкрепиха ГЕРБ на тези избори, над 340 000 – ДПС. Чувствате ли се и техен президент ?
 4. Защо правите ваш проект за Конституция ? Какво не ви харесва в сега действащата ?
 5. Как ще опазите България от чужди интереси и апетити ? Какво най-напред ще направите в това отношение ?

Очаквах и от Герджиков да чуя отговор на въпроси като:

 1. Г-н Герджиков, ако станете президент, в коя държава ще отидете най-напред ?
 2. Според вас, кои действия на досегашните български президенти са били полезни за България и кои вредни ?
 3. Като президент как ще работите с правителство оглавявано от „Продължаваме промяната”, които не искат разговори с ГЕРБ ?
 4. Кой от президентите на страните от ЕС, е вашият модел на управление ?
 5. Ако спечелите президентските избори, кое е най-страшното, което ви очаква и как ще се справите с него ?

Естествено, има още и още незададени въпроси. Но понеже няма да има отговори на тях, остава да избираме според външния вид на двамата. Или да ходим за гъби. Явно скоро няма да доживеем времена да имаме журналист като сър Дейвид Фрост, легендарния медиатор на BBC, накарал президента на най-могъщата държава в света, да се извини публично на своя народ. Впрочем, този епизод се преподава в харвардския курс по политология.

За България подобни ситуации са непосилни. Но поне БНТ да се беше подготвила за дебат, който да не излъчва омраза. Държава не се управлява с омраза. Държава се управлява с любов. Но водещата не успя да стигне до този момент. Да разкрие как обичат държавата си двамата претенденти. И докъде са готови да стигнат в името на тази обич.

Нищо чудно след подобен дебат някой да заобича още повече гъбите. Ще разберем на 21-ви ноември.

Споделете:

Прочетете също

437754008 748308060749952 2625564414941278339 n

Продължава маратонът на четенето в село Асеновци

В два поредни дни в библиотеката на НЧ „ Съзнание 1894“ село Асеновци продължават инициативите, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *