Възстановяване на нормалността е най-важното нещо за участниците в анкетата на „Плевен прес”

Снимка – интернет.

801 гласа събра анкетата “Кои според вас са спешните задачи пред новото управление на България”? Тя беше качена в сайта след изборите на 4-ти април т.г.

Най-много гласове е събрал отговорът „Възстановяване на нормалността в България”. Нормалността обаче има много лица, затова няма как да разберем кой как разбира българската нормалност. Журналистическата ни практика показва, че най-силно хората жадуват за справедливост. За сега все още тя си остава недостижима нормалност за България.

Довършване на инфрастуктурните проекти заема второ място в класацията. Предполага се, че става въпрос не само за големите автомагистрали, но и за пътните платна в индустриални зони и междуградските селища. В това отношение има много още какво да се прави и дано едно бъдещо правителство довърши започнатото от предходните.

Вдигане размера на пенсиите е постоянно присъствие във всички социологически анкети. Над 1.5 млн. пенсионери живеят с пенсия около 300 лв. Това е под прага на бедността от 369 лв. за 2021 година. Което е не само скандално. То е престъпление спрямо възрастните хора, които са родители, баби и дядовци. Дали не е време техните деца и внуци да се вдигнат на протест и защитят правото на нормален живот чрез нормален размер на пенсиите ?

Съдебната реформа заема четвърта позиция в избора на читателите за най-важните неща, които трябва да направи едно правителство. Като се има предвид, че съдебната реформа е част от нормалността, за която жадуват всички, то 217 са общо гласовете за нормалност чрез съдебна реформа

Планът за възстановяване и развитие до 2026 година, е важен за анкетираните, макар и поставен на пета позиция по брой гласове. За съжаление той пострада от политически противоборства и до този момент партиите, с изключение на ГЕРБ, не са го припознали като важен и същностен документ засягащ бъдещето на страната.

Странно, но спешните мерки за защита на българското земеделие и животновъдство, не са сред приоритетите на участниците в анкетата. Вероятно това си има обяснение, но трябва да го дадат експертите в тази област.

Не са приоритет за анкетираните и теми като нов изборен кодекс /вече приет от 45-то НС/, нов закон за социалните помощи и услуги, продължаване на мерките за подпомагане на бизнеса, нова конституция и възстановяване работата на НОЩ / Национален оперативен щаб/.

Анкетата е малка част от картината на многообразния обществено – икономически и политически живот в страната. Тя няма представителен характер, но е добра представа за нагласи и настроения. В навечерието на извънредните парламентарни избори на 11-ти юли, може би кандидат – депутатите от 15 МИР – Плевен, ще ѝ обърнат внимание.

Ето и резултатите към 11 юни 2021 год.:

Кои според вас, са спешните задачи пред новото управление на България?

Възстановяване на нормалността в България

109 гласа (13.61%)

Изпълнение на инфраструктурните проекти

108 гласа (13.48%)

Вдигане размера на пенсиите и преизчисляването им, според прослуженото време

107 гласа (13.36%)

Съдебна реформа

95 гласа (11.86%)

Приемане Плана за възстановяване и развитие до 2026 година

75 гласа (9.36%)

Спешни мерки за защита на българското земеделие и животновъдство

64 гласа (7.99%)

Нов изборен кодекс

52 гласа (6.49%)

Нов закон за социалните помощи и услуги

51 гласа (6.37%)

Не ме интересува

45 гласа (5.62%)

Продължаване мерките за подпомагане на бизнеса

37 гласа (4.62%)

Нова Конституция

24 гласа (3.00%)

Възстановяване работата на Националния оперативен щаб /НОЩ/ за Ковид 19

17 гласа (2.12%)

Други

15 гласа (1.87%)

Не мога да отговоря

2 гласа (0.25%)

Прочетете също

Обявени са 150 вакантни длъжности за срочна военна служба в доброволния резерв

Снимка – интернет От пресцентъра на Министерството на отбраната са изпратили до „Плевен прес“ следното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *