Последни новини
Начало | Култура | Възражение срещу предложението за кръщаване на улица на името на проф. Михаил Грънчаров

Възражение срещу предложението за кръщаване на улица на името на проф. Михаил Грънчаров

На 15-ти февруари т.г. в деловодството на Общински съвет – Плевен е внесено възражение срещу предлаганото кръщаване на плевенска улица на името на проф. Михаил Грънчаров. Възражението е отправено до председателя на ОбС – Мартин Митев, до председателката на Комисията по култура – Петя Василева и председателя на Комисията по общинска собственост – Пенчо Дреновски.

Възражението е направено от Венцислав Гергов, н.с. I степен, бивш музеен работник, понастоящем пенсионер. В него се казва следното:

“Възразявам срещу така направеното предложение поради неговата спорна юридическа и професионална същност. Проф. Михаил Грънчаров няма чисто съдебно минало. Спорни са и неговите научни разработки от страна на историци, музейни работници и служители в РИМ и ВИМ – Плевен. Притежавам необходимите документи, които доказват горното твърдение. Бих желал да бъда изслушан от вас по казуса, както и да представя необходимите доказателства по него”.

Припомняме, че проф. Грънчаров е бил дългогодишен директор на РИМ в Плевен. От Сдружението на музеите, които са автори на предложението за кръщаване на плевенска улица на името на професора, се аргументират с многото научни разработки и издадени книги на проф. Грънчаров. Между тях е и “История на Плевен”, издадена от РИМ през 2001 год. Проф. Михаил Грънчаров е почетен гражданин на Плевен от 2008 година.

Какво становище ще вземат общинските съветници – членове на двете комисии, предстои да разберем от техните заседания през следващата седмица.

Прочетете също

По нещо за всяка възраст в Руския културен център

Руски културен център, РБ “Хр. Смирненски” – Плевен. Снимка – Плевен прес. Регионална библиотека „Хр. …

2 коментара

  1. Жоро Попов

    Уважаеми господа,след като прочетох внимателно текста на господин Гергов, когото познавам от години като изключителен професионалист в областта си. След като се запознах с делата на господин Грънчаров, аз лично смятам, че те са недостатъчни за да получи това голямо отличие.Тази книга,кой я е инпектирал и доказал, че в нея няма преписи от други автори и истинността на съдържанието и? Може ли една недоказана книга да е достатъчна за такава чест, а и при положение, че г-н

  2. Жоро Попов

    Уважаеми господа,след като прочетох внимателно текста на господин Гергов, когото познавам от години като изключителен професионалист в областта си. След като се запознах с делата на господин Грънчаров и написанат от него квига, аз лично смятам, че те са недостатъчни за да получи това голямо отличие.Тази книга,кой я е инпектирал и доказал, че в нея няма преписи от други автори и истинността на съдържанието и? Може ли една недоказана книга да е достатъчна за такава чест, а и при положение, че г-н Гергов представя документи за злоупотреби на господин Грънчаров? Преди да се даде такава почест, то не е ли необходимо, първо да се инпектират всички доказателства, че книгата е чисто авторска и останалите заслуги са достатъчни за честта,която е оказана преди години на господина и още повече за преименуване на която и да е улица в Плевен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *