„Възраждане” на първо място в анкета на „Плевен прес”. Новият проект – на шесто

Анкета „За кого ще гласувате на 14 ноември“ на „Плевен прес“. Снимка – интернет.

Странни неща стават с поместената на 14-ти септември анкета, в която ви питаме „За кого ще гласувате на извънредните парламентарни избори на 14 ноември”. До 19.00 ч. на 24-ти септември в нея са участвали 394 души. Те дават 30.15 % на партия „Възраждане” и тя стъпи на първа позиция. Този резултат стана след като в публичното пространство излезе новината, че Костадин Костадинов ще бъде кандидат-президент в предстоящите избори.Това изглежда е мотивирало привържениците на тази партия за гласуване. Пропускайки две неща – че анкетата е за парламент, а не за президент. И че кандндидат-президентска кандидатура на една партия,  не води до гласове и за парламент.

На второ място в анкетата на „Плевен прес” е ГЕРБ-СДС с 23.62 %, на трето – „демократична България” със 17.09 %, на четвърто е „Има такъв народ” с 8.29 %, на пето БСП с 5.53 %.

Любопитно е, че участниците са поставили чак на шесто място т.н. „Нов политически проект”, т.е. Петков и Василев, с незавидните 5.28 %. Или този проект няма много поддръжници в Плевен, или просто анкетата не е стигнала до тях.

На 18-ти септември поместихме статията „Ще победи ли ГЕРБ в Плевен ?”, тъй като 4 дни след като качихме анкетата, ГЕРБ-СДС водеше в резултата. Статията бе прочетена от 1 0 24 човека и събра десетки коментари във фейсбук групите на Плевен. Трудно можеше да се намери положителен отговор на въпроса „Ще победи ли ГЕРБ в Плевен”. Настроенията към ГЕРБ най-добре илюстрира един пост във фейсбук страницата на „Плевен прес”: Мария Заркова: Не мисля . Нулев шанс, дори и с Буковлък..

В същото време трендове, галъпи и линекси, убеждават със свои анкети, че ГЕРБ-СДС е върнал първенството си и оглавява всички проучвания. Може и да е така. Но като имаме предвид твърденията им преди 4-ти април и 11-ти юли, с които убеждаваха, че ИТН ще бъдат втора или трета политическа сила, много трудно може да се вярва и на сегашните им проучвания. Още повече, че натрапчиво внушават големи електорални загуби за ИТН на 14-ти ноември. Ако тези загуби са толкова верни, колкото и проучванията им, ИТН със сигурност ще победи и на 14-ти ноември, заедно със своите загуби. За които партията си дава сметка.

4 дни след „Плевен прес”, на 18-ти септември, анкета със същия въпрос е качена на фейсбук страницата на ПП „Има такъв народ” – Плевен. Съвсем обяснимо, в тази анкета първото място с 916 гласа е на ИТН. Второто място с 370 гласа е за „Продължаваме промяната”.  Това може би подсказва, че в Плевен ще има съперничество между партия и проект. За плевенчани остава добре да преценявват кое между партия и проект има дълготраен политически живот.

Любопитката е отново „Възраждане”, което тук е на трето място с 316 гласа. Четвърти са ГЕРБ-СДС със 121 вота, пети БСП с едва 38.  Шестата позиция е за „Изправи се.Ние идваме” с 14 вота.

И двете анкети не могат да бъдат меродавни за изборния резултат в Плевен на 14-ти ноември. Подобни допитвания обаче са маркери за нагласи и настроения. Ако бъдат добре разчетени, ако тези, които ще гласуват мислят повече за обществения интерес, отколкото за личния, ако са наясно, че изборът на 14-ти ноември е съдбовен, не се съмняваме, че на 15-ти ноември ще имаме най-добрият победител. Здравият разум !

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *