Начало | Новини | „Възраждане”: Както са бели знамената ни, така са чисти помислите ни за това, което искаме да направим за България

„Възраждане”: Както са бели знамената ни, така са чисти помислите ни за това, което искаме да направим за България

На 25-ти май 2020 год.в с. Рибарица, община Тетевен се проведе тържество по случай 144 години от смъртта на Георги Бенковски. Тържество, съобразено с противоепидемичните мерки. Със специална церемония бяха връчени новите пагони на военнослужещи от ВВВУ „Г. Бенковски” гр. Долна Митрополия. Връчването направи министър Красимир Каракачанов, на когото кметицата на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева връчи плакет на общината. Сред официалните лица бяха , областният управител на Плевен Мирослав Петров, депутатите д-р Калин Поповски, Велислава Кръстева и Полина Христова.

Венци и цветя на паметника на Г. Бенковски бяха поднесени от ПП ГЕРБ, депутати, гости и граждани. Сред множеството се видяха знамената на „Възраждане” и лидерът на организацията д-р Костадин Костадинов. Прие поканата ни за разговор, който предлагаме на нашите читатели.

Снимка – Плевен прес.

Д-р Костадинов, според вас какво ли би направил Бенковски ако можеше да е тук сега ?

Не мисля, че би се наредил отпред на официалната трибуна. Смятам, че няма да е доволен от това, което ще види като състояние на българската армия в момента. От друга страна миналото не може да се промени, можем само да променим бъдещето. И точно затова от „Възраждане” сме днес тук, за да отдадем почит на един велик българин и неговите съратници, жертвал себе си, за да живеем ние. А не за да ни снимат медиите, каквато е целта на някои участници в днешното мероприятие..

Не политизирате ли мероприятието като развявате партиини знамена ?

Знамената на „Възраждане” са знамена на една обществена организация която е реставрирала повече военни и войнишки паметници отколкото да речем сега действащия министър на отбраната с бюджета, с който министерството разполага. Така че, внушенията за политизиране са неуместни. Ние сме обществена организация, която обединява само доброволци, гордеем се с това, което правим, гордеем се с нашите знамена, затова ги развяваме навсякъде с гордост.Заставаме зад знамената си с ясното съзнание, че както те са бели, така са бели нашите помисли за това, което искаме да направим за нашата страна.

Снимка – Плевен прес.

Ако с това смятате да привличате членове и симпатизанти, мислите ли, че е достатъчно за днешното бедно и меркантилно време ?

Не знам дали е достатъчно, но това е което ние имаме. Пари не даваме, не гарантираме постове и облаги. Всеки много добре знае, че влизайки във „Възраждане” рискува доста сериозен сблъсък с властта. Ние не се страхуваме да казваме това, което мислим. Не се страхуваме да отстояваме позициите си.В настоящия момент това е доста опасно. 30 години след падането на комунизма ние се озовахме във време, което напомня най-мракобесните години на бившия режим.преди 89-та година. Но пак ще повторя – миналото не може да се промени. Ние можем да променим само и единствено бъдещето. И в момента „Възраждане” прави точно това. Ние ставаме все по-силни и властта ни припознава като свой враг. Виждате, че когато отидем някъде винаги има засилено полицейско присъствие. Властта има едно силно средство за контрол върху обществото и това средство е разделението. Тя насажда разделение, а разделените хора са слаби. Ние обаче сме единни, обединени сме от една обща кауза и тя е страната ни да се възроди и да ни надживее. Защото в момента благодарение на хората, които ни управляват тя може да не ни надживее. И най-важното – не ни е страх. И ако се обединим с други като нас ние ставаме много сериозна заплаха.

А има ли други като вас на политическия хоризонт ?

За съжаление няма. Ако имаше ние щяхме да сме го разбрали отдавна. Последният случай беше на 14-ти май когато направихме големия национален протест. Тогава призовахме всички големи опозиционни политически сили – БСП, „Демократична България”, Мая Манолова, но не получихме подкрепа.

Тогава как ще прокарвате идеите си ако нямате подкрепа от политически партньори ?

Не искаме подкрепа от политически партньори, а от българския народ.Когато създадохме „Възраждане” през 2015-та година си поставихме три ясни цели:

  • първата беше на първите парламентарни избори, които се случат, „Възраждане” да премине еднопроцентовата бариера, за да можем да бъдем забелязани. Това нещо се случи през 2017-та година.
  • втората ни цел е на следващите парламентарни избори да преодолеем 4-процентовата бариера, за да можем да станем фактор на национално ниво. Това предстои да стане и ще стане през следващите месеци, тъй като изборите предстоят.
  • третата ни цел е след като „Възраждане” влезе в парламента, на следващи парламентарни избори ние да управляваме самостоятелно. Ние нямаме за цел да влизаме в коалиция защото коалиционни политики не са ни нужни.Няма как да очаквате от „Възраждане” да очаквате типичните сделки, които се случват в българската политика.

Заради тези цели казахте, че ще търсите подкрепа от народа, а не от политически лидери. С какво ще призовете този народ, за  да ви припознае и даде гласа си ? Какво конкретно ще направите за него ?

Ние го призоваваме само и единствено със своите дела. Защото многократно сме казвали, че 1 000 думи тежат толкова, колкото едно дело.За нещата, които сме свършили със скромните ресурси, с които разполагаме, има достатъчно ясна информация. В програмата си сме записали: нов модел на управление с обществен договор, достъп на гражданите до системата на управление и широк граждански контрол за прозрачност, както и референдуми по всички въпроси, които засягат бъдещето на държавата за повече от един мандат. Защото това дава легитимност на едно политическо решение взето не от двама души в някакъв политически кабинет, а решение одобрено от мнозинството от българския народ. Когато народът участва във вземането на решения , тези решения стават негови и той ги защитава.

Голяма част от този народ не вярва в никого и нищо. И по-лошо – продава гласа си. Как ще го накарате да „участва във вземането на решения”, че и да „ги защитава” ?

Пак повтарям: ние разчитаме повече на делата си. Хората, които виждате тук, всеки един може да каже какво е направил през последните няколко месеца без да шуми много. Нашият председател в Червен бряг Милен Маринов само преди няколко седмици направи едно дарение не за да го пропагандира по медиите, а защото е искал да помогне.По същия начин и много други хора в нашата организация го правят. 

Снимка – Плевен прес.

Има една приказка в библията „Който има очи – вижда”. Хората, които виждат и проглеждат в България, стават все повече и повече. И вие го видяхте на 14-ти май в центъра на София, когато излязоха 10 хиляди души.

Да, една голяма част от хората в България за съжаление продават гласа си. За съжаление голяма част от хората са докарани до униние и оскотяване. За голямо мое съжаление това са мои сънародници, аз други сънародници нямам. Но не всички са такива.

В момента се намираме до р. Костина където през 1876 година е убит Бенковски. Въстаниците по време на Априлското въстане според най-оптимистичния вариант са били 10 000 човека. По това време българският народ е 5 млн. Тези 10 000 българи с кръвта си платиха свободата и бъдещето на България.

От нас сега не се иска да умираме за бъдещето на България , а да отделим малко от свободното си време.И да говорим, и убеждаваме хората, че не всички са маскари както ни внушава пропагандата на управляващите.

И точно по тази причина съм оптимист. Защото ако 10 хил. души успяха да извоюват свободата на България, все още тази държава по документи е наша. Ние не сме 10 хиляди , много повече сме. И ще ставаме с всеки ден все повече и повече. Аз вярвам в нашия народ

.Давате ли си сметка, че ако влезете в Парламента и станете като всички други управляващи, хората ще ви изгонят с камъни от там. Прошка за вас няма да има.

Да, знам че няма да има прошка. И не трябва да има. Всеки, който лъже българския народ не трябва да има прошка за него никога. .

Прочетете също

Преустановяват провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито в община Плевен

Кметът на Община Плевен Георг Спартански издаде заповед, според която на територията на община Плевен, …

2 коментара

  1. Захари Стоянов

    Браво, юнаци! Вие сте истински българи! Ще ви подкрепим в битката за България!

  2. Че Гевара

    Обичам партии, които са доминирани от млади и образовани лица, обичащи България! “Възраждане” покрива тези мои представи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *