Вчерашните именици на Гергьовден – хората, които с делата си трябва да отстояват името на Светията

73e2d2a7c3928614f6065523cdb16998
Статуя на Свети Георги Победоносец в гр. Поморие. Източник – интернет

В България по последни данни близо 200 000 души са празнували имен ден на вчерашния празник Гергьовден. От тях най-много са били мъжете с името Георги, а при жените – Гергана. По този повод сайтът “Плевен

прес” реши да направи справка колко и кои са били имениците от област Плевен на обществено значима позиция в града си. За целта прегледахме официалните сайтове на институциите Областна управа, Общински съвети, Кметства, Районни съдилища, Районни полицейски управление и Общински болници и извадихме имената на техните началници или членове /за Общинските съвети/, които вчера имаха повод да черпят.

Оказа се, че най-много именици се откриват в Общинския съвет на Червен бряг – цели четирима. Това са Георги

Христов Георгиев, Георги Максимов, Георги Иванов Георгиев и председателката на местната структура на БСП Ганка Василева. Списъкът с именици на 6.май се допълва от Галина Кирилова, Георги Гинчев, Георги Велков, Георги Славов, Георг Спартански и Георги Йончев. 

Интересна любопитка е дали и те като Светията, на когото са кръстени, са носители на храброст и сила. Свети Георги е бил уважаван и почитан военен в Римската империя, но умира мъченически за своята вяра. Смята се, че носителите на неговото име трябва да показват присъщата нему жертвоготовност. Ние не знаем дали при всички е така. Това са определили техните съграждани, хората, които са им гласували доверие и тези, които са ги назначили на съответните им отговорни позиции по градове. На кръстените на Свети Георги е делото да отстоят и заслужат името си и качествата, които то носи със себе си. Но името тежи и освен качества и добродетели, изисква и чувство за отговорност и принадлежност, за да го защитиш. Надяваме се, че те го осъзнават и вървят по предначертания си път на кръстени на Светията. Дано са наследили и неговия морал, принципи и голямо християнско сърце.

Споделете:

Прочетете също

voda

Ето къде спират водата днес в Плевен и областта

Поради ремонтни дейности на вътрешен водопровод в Плевен днес, 14 юни, от 09:30 до 13:30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *