Вход Господен е! Честита Цветница!

cvetnica

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден, а в западните църкви Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим.

На  Цветница в църквата се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

В народните обичаи  с тези осветени клонки може да се бае против уроки и болести при децата и животните. Със същите клонки могат да се правят през лятото тайнствени заклинания и ритуали, прогонващи градоносните облаци. С върбова клонка рано сутрин се ходи и на гробищата, за почитане на предците.

class="wp-block-image size-large">kumichene
Обредни хлябове за обичая “кумичене”. Снимка – Интернет

 Рано сутринта на Цветница  лазарките, от предния ден, отиват на реката. Носят китки, венци и малко хлебче. Това хлебче се нарича „кукла“ – понеже е с формата на дете. Момите се нареждат до брега и пускат по течението китките или част от „куклата“, като следят чия китка или хляб ще излезе най-напред. Тази, чиято китка или парче хляб са първи –тя се обявява за „кумица“, най-главната. На нея ще оказват най-голяма почит в следващите дни. Преди да пуснат китките и хляба във водата, момите играят и пеят специални песни за предпазване от змей, от неговата опасна и зловредна любов. След кумиченето вече не се страхуват от змея и пеят песни за любов, щастие и брак. Връзват люлки, на които първа се люлее кумицата, а после всички поред. Празненството завършват на гости у кумицата, където се поднася постна храна. 

Според старите български обичаи празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета:

Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *