„Всички се прекланят пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България“ – Алберт Айнщайн

22 март  е голям празник за „Бяло братство“

panevritmia1 177

На този ден последователите на Петър Дънов посрещат духовната нова година. Снимка – Интернет

Според Учителя Дънов началото на физическата година е на 1 януари, на Духовната година – на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август.

На 22 март през 1914 г. се учредява празникът на Бялото братство в София . Денят на пролетното равноденствие е свързан с обновителното действие на слънчевата енергия върху цялата природа, това е началото на нов живот.   В символично отношение празникът е свързан с пробуждането на човешката душа в нейния възход към Бога.

Петър Дънов, наричан още Учителя или Беинса Дуно, е основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като езотерично християнство и окултизъм. Главни категории в учението са любов, мъдрост, истина, правда и добродетел.  Днес това учение е известно като дъновизъм, а последователите му се наричат ученици на  Всемирното Бяло братство.  

Петър Дънов обяснява, че по време на пролетното равноденствие се появява нова енергия в природата. Земята влиза в своя най-творчески период и  всичко започва да цъфти и да се променя. Началото на пролетта се празнува и като пролет в човешката душа.

pan 1
Паневритмия в Рила. Снимка – Интернет

Създаденият от бащата на Бялото братство   уникален танц  паневритмия е система от гимнастически упражнения, съпровождани с  музика и съчетаващи движение, слово, музика, мисъл и влияние на естествената природна среда.  Изпълнява се ежегодно от 22 март до 22 септември (от деня на пролетното до деня на есеннотo равноденствие), рано сутрин при изгрев слънце, на открито, сред природата. Продължителността на изпълнението е около 1 час. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти  не са ограничени, но с предимство се използва цигулката.  Според последователите на Учението целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог и Вселената. Паневритмията е част от системата за физическо, духовно и божествено усъвършенстване на човека.  

Идеите на Петър Дънов имат поддръжници в много страни. Много известни хора са се прекланяли пред Петър Дънов. Сред тях е Алберт Айнщайн,  Лев Толстой, който на преклонна възраст тръгва за България, за да се срещне с Дънов. Пако Рабан също е сред поддръжниците на идеите на Дънов и преди няколко години посети България, за да се поклони на гроба му.

Според последователите на Учителя паневритмията  освобождава хората от егоцентризма им и ги кара да мислят и действат като едно семейство.

Честита Духовна Нова година!

Споделете:

Прочетете също

NS 1

Свилен Трифонов /ПП/ДБ/, Марио Рангелов /ДПС/, Пламен Тачев /ГЕРБ/ – в челната тройка за подкрепа отново на 9-ти юни

Снимка – интернет. На 17-ти април „Плевен прес” публикува поредна анкета, в която зададе въпроса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *