Последни новини
Начало | Култура | Всички кандидат-кметове на Плевен поканени от читалище “Съгласие” да кажат приоритетите си в културата

Всички кандидат-кметове на Плевен поканени от читалище “Съгласие” да кажат приоритетите си в културата

Ивайло Атанасов – председател на УС на читалище “Съгласие 1869” – Плевен

Управителният съвет на читалище “Съгласие 1869” – Плевен е изпратил покана за среща – разговор на 21-ви октомври от 18.00 ч. до 10-те кандидат – кметове на Плевен, за да кажат кои са приоритетите им в областта на културата. Поканата е изпратена и до ръководителите на плевенските културни институции, както и до председателите на читалищата в общината. Местните медии също са поканени, за да отразят инициативата.

От “Плевен прес” потърсихме председателя на читалище “Съгласие” Ивайло Атанасов, за да разберем защо и с каква цел е отправена въпросната покана.

Г-н Атанасов, в предизборно време отправяте покана за среща – разговор с 10-те кандидат – кметове на Плевен. С каква цел правите това ?

Целта е повече от ясна. Пред избори сме и мисля, че е съвсем нормално кандидатите за кметове пред една по-широка аудитория да разкажат по същество визията си за това, какво биха направили в сферата на културата. Мисля, че това е нормално, тъй като всички те правят срещи по ресори: бизнес, образование, култура, спорт. И тъй като нашето читалище се казва „Съгласие“, ние търсим съгласие да опитаме по някакъв начин да постигнем най-после някакво съгласие. Ако не изцяло, то поне по отношение на това кои са приоритетите в областта на културата, тъй като по мое мнение такива няма. Аз се надявам, че кандидат – кметовете имат програми и да разберем кои са приоритетите им в културата. Това според мен е най-важно.

Приоритети трябва да има, защото да се работи на парче очевидно не е най-добрият вариант. Ние продължаваме да нямаме нещо, което според мен не е толкова трудно да се направи. Това е единен културен афиш. Не е добре да се случват само по две значими събития в двете зали, защото те са две. Това е ДТ „Иван Радоев“ и читалище „Съгласие“.

Как ще постигнете съгласие с всички останали читалища по отношение на вашата инциатива ?

Изключително трудно. Реалист съм и си давам сметка, че това ще е трудно. И не само за читалищата, затова каним ръководителите на всички културни институти. Не искам да поставям читалище „Съгласие“ на някакъв пиедестал. Пред закона всички читалища са еднакви. Но има едно голямо „но“. За мен лично, 18 читалища в град Плевен е абсурдно.

Ивайло Атанасов заяви, че до момента на разговора ни, читалището не е получило потвърждение от кандидат – кметовете за участие във въпросната среща. От ръководството се надяват, че тя ще се състои, тъй като до 21-ви октомври има достатъчно време за вземане на решения.

Прочетете също

Различията между Северна и Южна България бяха темата на онлайн форум в Свищовската стопанска академия

Кръгла маса на тема „Статистически измерения на регионалните различия и неравенства между Северна и Южна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *