Последни новини
Начало | Новини | Все по-малко бебета се раждат в Плевен

Все по-малко бебета се раждат в Плевен

Във всеобщия хор за „Бабин ден“ и миене на ръцете на най-възрастната акушерка, се губят гласовете на онези, които отдавна викат за помощ. Помощ за оцеляване на нацията. Помощ за българските семейства решили  да имат повече от едно дете.

В Плевен също отбелязаха „Бабин ден“. Но не се забелязва тревога за намаляващия брой раждания. Ето какво показват цифрите:

2017 год. – 2 430 живородени бебета.

2016 год. – 2 550

2015 год. – 2 748

2014 год. – 2 822

2013 год. – 2 673

2012 год. – 2 715

Данните са взети от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването. Тези данни никой в Плевен не коментира, нито депутати, нито общински съветници. А това са хората, които с действията си би трябвало да правят живота в Плевен спокоен и пълноценен. В това число и да приемат закони, които да стимулират образованите млади семейства да имат повече от едно дете. Да закрилят майчинството, да подкрепят образованите и работещи майки. Да спрат източването на социалните фондове от безконтролната циганска раждаемост.

Ако към тези данни прибавим и стряскащите цифри на НСИ за текущата демографска картина в Плевен, картината става още по-мрачна.

Плевен отпадна от групата на най-големите градове, с което техният брой става шест. Само за една година, населението на града се е стопило от 101 978 души (2014) до 99 628 души (2015).

И нещо, което се случва за първи път в България след края на Втората световна война /!/. Намаляване средната продължителност на живота от 74.8 години (2014) до 74.5 години (2015).

В съответствие с тези данни, естественият прираст в България намалява до рекордните -6,1‰, какъвто не е бил отчитан дори през години с военен режим (Първа и Втора световни войни).

Сега обаче не е време за подобни размишления. Имаме си европредседателство, малко-по-късно и 140 години от Освобождението на България от турско робство. Да правим „мероприятия“ е лесно и безболезнено, пък и занимава масите по-добре, отколкото разните там демографски страхотии.

Кой обаче ще ни освободи от управниците  докарали ни тези страхотии, не се знае. Знае се едно – народ, който не взема живота си в ръце, а чака все някой да го освобождава – далеч не е стигнал. “No pain, no gain” – няма победа без борба, няма щастие без болка, казват умните хора. Борете се – ако искате да има повече бебета, по-малко смърт, повече справедливост ! И по-малко празни детски креватчета ! Защото храбрите не живеят вечно, но предпазливите изобщо не живеят !

 

 

 

Прочетете също

Проф. Атанас Семов с призив за разбиране, председателят на БЛС – с призив да не се лекуват хора, д-р Халваджиян – с фаворит от фейсбук

Проф. Атанас Семов д.ю.н., преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Проф. Атанас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *