Начало | Култура | Всеки има своя 24-ти май!

Всеки има своя 24-ти май!

На 3 май отбелязваме Световния ден на свободата на печата и свободното слово. Обявен е от Общото събрание на ООН през 1993 г. Денят се отбелязва, за да насърчи основните принципи на свободата на словото и свободата на медиите по света. За да защити медиите от нападения срещу тяхната независимост и за да се отдаде почит към журналистите, загубили живота си при упражняване на професията.

68 години преди това в България е убит Йосиф Хербст. Журналистът без страх от власт и цензура. Защото „без цензура и баба знае да се бори за идеи. Майсторство се иска под режим на цензура да се разбереш с читателите”. Заради тези и други приказки го ликвидират през 1925-та година.

На 24-ти май празнува Словото. Но за да го опазим ни трябват личности като Йосиф Хербст. Защото то върви редом с куража да се изправиш срещу цензурата и с вярата в неговата сила. С тези уроци на миналото и почитание към светостта на буквите, положихме скромен букет пред паметника на Св.Св. Кирил и Методий. Така чувстваме нашия 24-ти май. Далеч сме от величавите фигури на създателите на българската азбука и безпощадното перо на журналисти като Йосиф Хербст, но сме наясно с мисията си като труженици в „Плевен прес”. Изписали сме я до заглавието. По пътя на изпълнението ѝ се надяваме, че читателите ще бъдат с нас. До следващия 24-ти май уважаеми читатели! А до тогава дано сме преборили не само коронавируса, но и този на страха, нихилизма и разделението.

Прочетете също

Преустановяват провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито в община Плевен

Кметът на Община Плевен Георг Спартански издаде заповед, според която на територията на община Плевен, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *