Връщат секундарния брояч на светофарите. Очакват се по-малко пътни произшествия.

SVETOFAR

Преди 2 години бяха премахнати секундарните броячи на светофарите. Нова наредба за пътните знаци и сигнали, връща отново броячите на българските светофари. Очаква се това, както и други нововъведения в “Наредба за организиране на движението по пътищата с пътни светофари”, да допринесе за по-безопасни и по-ефективни пътища.

Връщане на секундарния брояч

Според Георги Златев от Сдружение “Автотехнически експерти по пътна безопасност”, премахването на броячите преди 2 години е било по-скоро по административни причини, а не заради липса на данни за ползите им.

Статистика и аргументи:

  • 50% по-малко ПТП: Според данни на КАТ, броят и тежестта на ПТП-тата са намалени с 50% на местата, където има секундарни броячи.
  • По-добра организация на движението: Броячите помагат на шофьорите да се ориентират по-добре и да планират по-ефективно маневрите си, намалявайки задръстванията.
  • По-висока дисциплина: Осъзнавайки оставащото време, шофьорите са склонни да спазват по-стриктно правилата, намалявайки рисковите ситуации.

Други нововъведения:

  • Светофарна секция за ляв завой: Новаторство в наредбата е въвеждането на светофарна секция за ляв завой на кръстовище. Това ще оптимизира движението и ще намали задръстванията, особено в пиковите часове.
  • Светлинна сигнализация в Bus лентите: За да се осигури приоритет на градския транспорт, ще се монтира светлинна сигнализация в Bus лентите. Тя ще показва на шофьорите кога е разрешено и кога е забранено навлизането в лентата.

Наредбата е публикувана за обществено обсъждане. Всеки може да се запознае с проекта и да изпрати своите предложения и мнения.

Завръщането на секундарния брояч, съчетано с новите правила, е стъпка в правилната посока. Очаква се те да допринесат за по-безопасни пътища, по-ефективно движение и по-добра дисциплина сред шофьорите.

Информация и снимки – www.MyVe.bg. Заглавието е на редакцията.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *