Начало | Интервю | Връзката ученик – родител – учител стана по-силна, споделя плевенска учителка

Връзката ученик – родител – учител стана по-силна, споделя плевенска учителка

Йонита Милова. Снимка – Плевен прес.

Йонита Милова е учител в НУ „Христо Ботев” – Плевен. Класен ръководител е на 3-ти „г” клас и има зад гърба си 25 години педагогически стаж. Поискахме да разберем от нея как за 48 часа деца, родители и учители се справиха  с виртуалното обучение ? И какво им струва това ?

Как се справихте с бързото преминаване към виртуално обучение ?

Всичко се случи много изненадващо. Трябваше за 48 часа да се настроим за виртуално училище. В петък, на 13-ти март, дойдоха първите инструкции. А в понеделник, на 16-ти март, започнахме онлайн заниманията. В събота и неделя обменяхме с колегите хиляди постове  с ресурси,  указания, със съвети, упътвания, инструкции, разяснения, за да можем да заработим в понеделник. Имахме на разположение само 2 дни. За два дни учителите от нашето училище се самообучиха как да работят с една от платформите за дистанционно обучение.

От 16-ти март започнахме връзката си с учениците он лайн. За това много помогна организацията, която беше създадена от нашия директор. Така се осигури дистанционно обучение за абсолютно всички ученици в училището.

А имат ли компютри всички ученици ?

Всички имат компютри, интернет, присъствието е на 100 %.

Как се „преподават” новите  уроци ?

Чрез обучителни платформи, имейли, групи в социалните мрежи, чрез месинджър, фейсбук, вайбър, електронен дневник. Всичко това стана с участието на родителите. Те също бързо реагираха. С виртуална класна стая.

Тя пък какво представлява ?

Тази виртуална класна стая прилича на нашата реална класна стая. Защото се виждаме, можем да си говорим, децата се изслушват, вдигат ръка когато са готови с изпълнението на някоя задача. Ние ги виждаме на камерата като в един нормален работен ден.

Колко са децата във вашия клас ?

24 са моите ученици.

Йонита Милова със своите ученици. Снимка – личен архив.

Как изглежда  виртуалният учебен час ?

Учениците отговарят на въпроси зададени от учителя в реално време. Имат възможност да питат за всичко, което ги интересува. Те са винаги пълни с въпроси и директната връзка ни позволява да им отговорим. Контактът е много важен. А с ученици, които по техническа причина имат прекъсване на връзката, или имат някакво затруднение, ние ежедневно  провеждаме консултации.  Така че, всичко върви нормално и всеки може да навакса това, което не е разбрал или е пропуснал за момента.  Децата са много развълнувани. Както за нас, така и за тях това е едно голямо предизвикателство. Но с нетърпения чакат всяка сутрин да отворим виртуалната класна стая.

Кога започвате ?

Започваме в 10.00 ч. Обикновено имаме по няколко учебни часа.

Колко ?

Три или четири на ден.

По колко минути е един час ?

По 20 минути.

А междучасие ?

Имаме междучасие.  По 15 мин. между учебните часове, за да могат малко да починат.След обед чакат часовете по самоподготовка, които провеждат заедно с учителите за целодневно обучение. Освен това много усърдно си пишат домашните и изпълняват различни творчески задачи.

Какво друго трябва да правите ?

Всички колеги имаме работни листове, проверяваме снимки на странички от тетрадките –  било за работа в клас, било домашно или учебни тетрадки. Изработени проекти, презентации, се изпращат ежедневно за проверка и оценка.

Колко е работното време на учителя ?

Работното време на учителя често надминава 12 часа. Но пък това, което ни радва е връзката между учителя и ученика , между учителя и родителя, между родителя и самото дете. Тази връзка  стана по-силна. Родителите наистина оценяват нашата всеотдайност и ни подкрепят, за което сме благодарни.

Как разнообразявате това стоене на децата пред компютъра ?

От 20-ти март, по инициатива на нашия директор, освен онлайн обучението, което върви успешно, започнахме да реализираме и два нови вида дейности : сутрешна гимнастика и училище за родители. Всеки ден сутрин между 9.30 – 9.40 учениците имат он лайн среща с професионален треньор, за да бъдат във форма. Треньорът им  показва  упражненията и те могат да ги изпълняват в къщи.

А вечер между 18.00 – 18.40 ч. започва он лайн училище за родители. Там темата е как да подкрепим децата си, как да бъдем спокойни и полезни както на тях, така и на себе си. Работи се с психолога, който е в нашето училище ,и той оказва психологическа подкрепа, дава професионални съвети на родителите във връзка с преодоляването на тези ежедневни трудности, с които се сблъскват при дадената ситуация.

Снимка – личен архив Й. Милова

Учителите трябва да имат добра интернет връзка и висок клас компютри. Имате ли ги тия неща ?

Нямаме мощни и модерни компютри в къщи. Повече от 12 часа ми се събират да бъда пред моя компютър. Имайте предвид, че за всеки отделен час подготвяме презентации, работни листове, тестове и други материали, за да сме готови с дистанционното обучение на другия ден. Освен това проверяваме ученическите домашни работи, които са ни изпратени. Междувременно отговаряме на различни съобщения в месинджър, вайбър, електронна поща.  И се притесняваме  да не станат технически проблеми: да не ни спре интернета, или да ни изхвърли платформата. Да не откаже  самия компютър, защото действително не разполагаме нито с мощни, нито с модерни компютри в къщи.

А ако на някое дете не му се учи в момента и реши да изключи компютъра ?

Ами те са толкова запленени от това ново обучение, че въобще не им минават такива мисли през главата.

Ко е е по-уморително ? Виртуалното или класическото обучение ?

Честно казано за един учител е по-изморително виртуалното обучение. Свързано е с  много повече работа и допълнителни часове. 12 часа сме пред монитор, за очите ни не е лесно.

Има ли опасност да се продължи така и занапред ?

Мисля, че няма такава опасност защото все пак хората сме социални същества. Социалният контакт ни е нужен и мисля, че един ден децата с голяма радост ще се върнат в училище. И не е вярна тази информация, която се тиражира в медиите, че учителите сме във ваканция, че се удължава ваканцията и т.н. Ние учителите работим, а учениците ни са в класните стаи макар и виртуални.

Има ли опасност да пострада качеството на обучение по този начин ?

Мисля, че в момента това е най-добрия избор, който можем да осъществим. И да поддържаме обучителната активност на децата. Може би не всичко ще бъде перфектно, но няма да бъде загубена учебната година. Учебният материал се взима, имаме контакт с родителите и получаваме информация от тях , че децата разбират това, което преподаваме и могат да го приложат на практика.

Всичките ли ваши 24 деца са с родители, които са в къщи ?

Ами не. Някои деца остават сами в къщи защото родителите са лекари. Те са на работа и не могат да останат в къщи. Децата се справят сами. Обяснено им е как да влязат в системата , влизат и всеки ден присъстват в платформата.

Децата искат ли да си дойдат в училище, защото вече не им се стои пред компютъра ?

За сега все още нямаме такива желания. Може би децата са в течение на новините, които заливат ефира и знаят, че това е опасно.

Да се отложат ли външните оценявания според вас?

Моето мнение е, че специално в четвърти клас външното оценяване е абсолютно ненужно и излишно. Това е само някаква статистика, която притеснява и деца и родители, и натоварва допълнително. За да не ги натоварваме ние не им поставяме оценки от 1-ви до 3-ти клас, а изведнъж в 4-ти клас трябва да ги натоварим с изпит върху цялото учебно съдържание. Не е правилно.

Прочетете също

ДГ „Зора”- Червен бряг приключва изпълнението на първия си международен проект

В периода 01.06.2019 до 31.05.2020  Детска градина Зора – Червен бряг реализира дейности по проект …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *