Времето в Плевен през декември

ВРЕМЕТО
Мъгли, дъжд и сняг през декември. Снимка – интернет.

Месец декември ще бъде с температури с 1, 2 градуса по-високи от средните за месеца. През целия месец ще има мъгли и намалена видимост. Важно е да се знае, че мъглите през декември са трайни и често се задържат през целия ден.

Най-мъгливи са западната част на Дунавската равнина, котловините и Пазарджишко-Пловдивско поле, където средния брой на дните през месец декември с мъгла надминава 10.

През декември настъпва астрономическата зима. Началото ѝ ще настъпи на 22 декември в 05:27 часа, когато слънцето влиза в знака Козирог. 

Декември е първият зимен месец. Температурите продължават да се понижават, а валежите често са от сняг. Продължителността на деня намалява и на 22-ри декември е най-късият ден през годината – 9:02 минути. 

През първите десет дни от декември времето ще бъде динамично с валежи от дъжд и сняг. Очакваните максимални температури ще са от +3 до +8 градуса. Минималните от +2 до -3 градуса.

След дъждовна неделя на 3-ти декември, се очаква слънчево време на 4-ти и 5-ти декември, едновременно с купеста облачност. От 6-ти декември започва захлаждане. Ще има валежи, особено силни на 7-ми декември, когато дъждът ще премине в сняг. Очаква се в населените места снежната покривка да бъде между 10 и 20 см. Очакванията са на 8-и и 9-ти декември валежите да спрат и слънцето да пробие облаците. На 10-ти декември, неделя, времето ще бъде облачно с гъсти мъгли.

От 11-ти до 20-ти декември времето ще бъде по-спокойно. Но в ниските части на страната видимостта ще бъде намалена от мъгла и ниска облачност. Слънчеви часове ще има на 13-ти, 14-ти и 15-ти декември, макар и за кратко време.

На 18-ти, 19-ти и 20-ти декември ще има дъждове, като на много места те ще преминат в сняг. Положителните температури през второто десетдневие ще бъдат в голяма амплитуда – от +3 до +11 градуса. Не се очакват отрицателни температури. На 20-ти декември температурите ще спаднат до 0 градуса.

От 22-ри декември започват дъждовни дни, като валежите ще продължат до 31-ви декември включително. Поради понижаване на температурите до 0 градуса, дъждът ще бъде примесен със сняг.

На 23-ти, 24-ти и 25-ти декември максималните температури ще са до +4 градуса, минималните +1 градус. Дъждът ще премине в сняг. Сняг ще вали в новогодишната нощ на 31-ви декември.

Новата година ще започне с увеличение на максималните температури до +5 градуса, като на 1-ви и 2-ри януари 2024 година ще има превалявания от сняг.

Според българския фолклор много сняг през декември обещава голямо плодородие. Ако на Игнажден (20 декември), времето е ясно, през април ще е суша, а ако вали сняг, април ще е дъждовен и ще бъде плодородно.

Ако на Бъдни вечер (24 декември) времето е хубаво, то през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, идната година ще има богата реколта.

Споделете:

Прочетете също

книга 9

Георги Константинов: Благодаря на моя роден Плевен!

„Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно „Благодаря“. Благодаря, че мнозина от вас …

Един коментар

  1. Латинка

    “Отрицателните температури няма да бъдат под нула градуса, с изключение на 20-ти декември, когато ще спаднат до нулата.”
    Много смислен изказ! Да се чуди човек, авторът на текста дали изобщо е ходил на училище!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *