Последни новини
Начало | Здравеопазване | Вреди ли телефонът на здравето ни и до колко?

Вреди ли телефонът на здравето ни и до колко?

 

Как влияе смартфонът върху здравето ни? Може ли наистина да се разболеем от рак при честото му ползване? Лъчи, увреждащи плода при бременност или ярката светлина на дисплея, дразнеща очите: Около смартфони витаят многобройни здравни митове и дилеми. Нека направим един бърз преглед на пет от най-честите твърдения, свързани с модерните телефони и резултата от злоупотребата с тях:

  1. Смартфоните водят до пристрастяване.

Определено е така. “С навлизането на смартфоните в ежедневието рязко се увеличи зависимостта от интернет”, споделя изследователят на човешките пристрастявания Берт Вилд.”Когато събуждайки се сутрин и лягайки си вечер, първата и последна мисъл на човек са насочени изцяло към телефона, е редно да си зададем въпроса:Кой на кого служи? Аз ли на устройството или то на мене?”  Професорът препоръчва да се контролира използването на смартфони по следния начин: ” Би било ползотворно всеки да набележи конкретно време, пространство или ситуация, при които смартфонът просто не му е нужен. Това са например храненията или един час преди лягане.”

  1. Използването на смартфон може да навреди на гърба и ръцете ви.

Така е. Едновременното писане по клавиатурата и взиране в дисплея натоварват всички части на тялото. Ако смартфонът се използва продължително време, рискът от мускулно-скелетни крампи и схващания се увеличава.  Допълнително бързото и дълготрайно набиране на букви по малките клавиатури на смартфоните води постепенно до напрежението в областта на врата и повишен риск от тендинит (изтръпване) на китките и палците. За тази цел се препоръчва използването на стационарна клавиатура при писане на дълги по обем текстове.

  1. Синята (LED) светлина на смартфона уврежда ретината и води дори до слепота.

Подобно твърдение е твърде противоречиво. Научният комитет по здравни въпроси към Европейската комисия излезе със следното изявлевие по тази тема: “Проучванията ни показват, че интензивността на светлината на LED дисплеи (при телевизори, лаптопи, телефони и таблети) е десет процента по-малко от максималното допустимо излъчване , което би било вредно за очите. При непрекаляване с употребата им, риск за здравето не се очаква да настъпи”

  1. Боравенето с телефона преди лягане нарушава съня

Това твърдение е доказано. Много хора “висят” над телефона си тъкмо преди да заспят. Макар и LED светлината да не влияе директно на здравето, тя все пак пречи да заспим. Изследванията доказват връзката с хормона мелатонин, стимулиращ процеса на сън. Използвайки телефона си късно вечер, ние едва ли не залъгваме организма, че навън е светло и сега не е време за сън. Учените предлагат две решения: Или никакъв достъп до смартфон един час преди лягане, или преминаване към опцията “нощен режим” на устройството за по-нетърпеливите от нас.

    5. Електромагнитното излъчване на смартфоните може да причини рак.

Според последните проучвания не е вярно, въпреки това съществува много малък риск. Едно решение на италианския съд през април създаде огромна сензация на Апенините. Мъж получава силна болка от образувал се в главата му мозъчен тумор. Съдиите разглеждат рака и последиците от него като трудова болест – човекът е разговарял дни наред с работодателя си по няколко час. Обещетяват го със значително висока сума.

И все пак може ли радиацията и излъчването от телефоните да се счетат за канцерогенни? Отговорът категорично е не. Въпреки това,  се препоръчва по-рядък директен допир на телефона с главата и областта на ухото. Като алтернатива може да се използват слушалки или високоговорител.

 

Източник-Die Welt

Прочетете също

Община Левски раздаде хранителни пакети на засегнати от епидемичната обстановка

Снимка – пресцентър община Левски. Община Левски  раздаде хранителни пакети на крайно нуждаещи се ,засегнати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *